Yusuf Has Hacip - Kutadgu Bilig Açıklaması ve Günümüz Türkçesine Çevirisi TDH

Kutadgu Bilig metni, Kutadgu Bilig yazarı, Yusuf has Hacip

Kutadgu Bilig Günümüz Türkçesiyle, Kutadgu Bilig Türkçesi

Kutadgu Bilig Günümüz Türkçesiyle ilk 25 söz aşağıda verilmiştir.

Kutadgu Bilig (Bütünüyle Çevirisi İçin) Şu Sözlüğe Tıklayınız.

Özgün Metin Anlamı-Çevirisi
1-Teŋri Azze Ve Celle Ögdisin Ayur Tanrı Azze Ve Cellenin Medhini Söyler
2-Bayat atı birle sözüg başladım, törütgen egidgen keçürgen idim Yaratan, yetiştiren ve göçüren rabbim olan Tanrının adı ile söze başladım.
3-Üküş ögdi birle tümen miŋ senâ, uğan bir bayatka aŋar yok fenâ Kadir ve bir olan Tanrıya çok hamd ve binlerce sena olsun ; onun için fânilik yoktur.
4-Yağız yer yaşıl kök kün ay birle tün, törütti halâyık öd üdlek bu kün Kara yer ile mâvî göğü, güneş ile ayı, gece ile gündüzü, zaman ile zamaneyi ve mahlûkları o yarattı.
5-Tiledi törütti bu bolmış kamuğ, bir ök bol tedi boldı kolmış kamuğ istedi ve bütün bu varlıkları yarattı ; bir kere :— "ol!"—dedi, bütün diledikleri oldu.
6-Kamuğ barça muŋluğ törütülmişi, muŋı yok idi bir aŋar yok eşi Bütün bu yaratılmış olanlar ona muhtacdır ; muhtaç olmayan yalnız Tanrıdır ; onun eşi yoktur.
7-Ay erklig uğan meŋü muŋsuz bayat, yaramaz seniŋdin adınka bu at Ey kuvvetli, kadir, ebedî ve müstağni olan Tanrı, senden başkasına bu ad yakışmaz.
8-Uluğluk saŋa ol bedüklük saŋa, seniŋdin adın yok saŋa tuş teŋe Ululuk ve büyüklük sana mahsustur ; sana eş ve denk olan başka biri yoktur.
9-Aya ber birikmez saŋa bir adın, kamuğ aşnuda sen sen öŋdün kedin Ey bir olan Tanrı, bir başkası sana şerik koşulamaz ; başta her şeyder evvel ve sonda her şeyden sonra sensin.
10-Sakışka katılmaz seniŋ birlikiŋ, tüzü neŋke yetti bu erkliglikiŋ Senin birliğin hesaba gelmez ; bu kudretin her şeye hâkimdir,
11-Seziksiz bir ök sen ay meŋü eçü, katılmaz karılmaz sakışka seçü Sen, şüphesiz, birsin, ey sonsuz Tanrı; istisna sayıya gelmez.
12-Ay iç taş biligli ay hakku’l-yakin, közümde yırak sen köŋülke yakın Ey içi ve dışı bilen, ey hakku'l-yakîn ; gözden uzaksın, fakat gönüle yakınsın.
13-Barıŋ belgülüg sen kün ay teg yaruk, neteglikke yetgü köŋül ögde yok Senin varlığın, parlak güneş ve ay gibi, bellidir ; fakat nasıl olduğunu kavrayacak gönül ve akıl yoktur.
14-Ne ersedin ermez seniŋ birlikiŋ, ne erselerig sen törüttiŋ seniŋ Senin birliğin eşya ile ilgili değildir ; eşyayı sen yarattın, onlar senindir.
15-Kamuğ sen törüttüŋ ne erselerig, yokadur ne erse sen ök sen tirig Her varlığı sen yarattın; varlık yok olur, bakî kalan yalnız sensin.
16-Törütgen barıŋa törütmiş tanuk, törümiş iki bir tanukı anuk Yaratıcı varlığına yaratılmış olanlar şâhiddir ; yaratılan iki — birin hâzır şahididir.
17-Anıŋ okşağı yok azu meŋzegi, neteglikke yetmez halâyık ögi Onun eşi yahut benzeri yoktur ; nasıl olduğuna mahlûkların aklı ermez.
18-Yorımaz ne yatmaz udımaz oduğ, ne meŋzeg ne yaŋzağ kötürmez boduğ Yürümez ve yatmaz, uyumaz, uyanıktır ; ne benzer, ne kıyâs edilir, ne de tasavvur götürür.
19-Kedin öŋdün ermez ne soldın oŋun, ne astın ne üstün ne otru orun Arkada veya önde değildir; ne sağdadır, ne solda; yeri ne altta, ne üstte, ne de ortadadır.
20-Orun ol törütti orun yok aŋar, anıŋsız orun yok bütün bol muŋar Yeri o yarattı, onun için yer bahis mevzuu değildir; şunu bil ki, onsuz da yer yoktur.
21-Ay sırka yakın ay köŋülke ediz, tanuk ol saŋa barça sûret bediz Ey her sırra yakın, ey her gönül için yüksek Tanrı, bütün suret ve şekiller sana şahittir.
22-Törüttüŋ tümen miŋ bu sansız tirig, yazı tağ teŋiz kötki oprı yirig Bu sayısız, yüz binlerce canlıyı, ova, dağ, deniz, tepe ve çukurları sen yarattın.
23-Yaşıl kök bezediŋ tümen yulduzun, kara tün yaruttuŋ yaruk kündüzün Mâvî göğü sayısızyıldızları ile süsledin, karanlık geceyi ışıklı gündüz ile aydınlattın.
24-Uçuğlı yorığlı tınığlı neçe, tirilgü seniŋdin bulup yer içe Uçan, yürüyen ve duranların hepsi rızıklarını senden bularak, yeyip, içerler.
25-Ediz arşta altın serâka tegi, tüzü barça muŋluğ saŋa ay idi Yüksek Arş'tan alttaki toprağa kadar bütün her şey, hepsi sana muhtacdır, ey rabbim.



kutadgu bilig özellikleri, kutadgu bilig oku, kutadgu bilig pdf, kutadgu bilig içeriği, kutadgu bilig türkçesi, kutadgu bilig kitap, kutadgu bilig nasihatname midir, kutadgu bilig yusuf has hacip, kutadgu bilig beyitleri ve açıklamaları, Kutadgu Bilig Açıklaması, Kutadgu Bilig çevirisi, Kutadgu Bilig metni, Kutadgu Bilig yazarı, Yusuf has Hacip, Kutadgu Bilig hakkında bilgi, Kutadgu Bilig Türkiye Türkçesi, Kutadgu Bilig Sözleri ve Anlamları, Kutadgu Bilig Özellikleri, Kutadgu Bilig kitabını oku, kutadgu bilig beyitleri ve açıklamaları, kutadgu bilig oku, kutadgu bilig reşit rahmeti arat pdf, kutadgu bilig kelime tahlili, kutadgu bilig metin incelemesi, kutadgu bilig arap harfli metin, kutadgu bilig günümüz türkçesi anlamı, kutadgu bilig ilig suali ay toldıka, kutadgu bilig türkiye türkçesi, kutadgu bilig beyitleri ve açıklamaları, kutadgu bilig metin incelemesi, kutadgu bilig sözleri ve anlamları, kitab atı urdum kutadgu bilig, kutadgu bilig reşit rahmeti arat pdf, kutadgu bilig özet pdf, kutadgu bilig kitabını oku, kutadgu bilig pdf, kutadgu bilig kelime tahlili, kutadgu bilig türkiye türkçesi pdf, kitab atı urdum, kutadgu bilig, kutadgu bilig reşit rahmeti arat pdf, kutadgu bilig oku, kutadgu bilig arap harfli metin, kutadgu bilig den beyitler,


kutadgu bilig oku, kutadgu bilig reşit rahmeti arat pdf, kutadgu bilig kelime tahlili, kutadgu bilig metin incelemesi, kutadgu bilig arap harfli metin, kutadgu bilig günümüz türkçesi anlamı,

kutadgu bilig ilig suali ay toldıka, kutadgu bilig türkiye türkçesi, kutadgu bilig beyitleri ve açıklamaları, kutadgu bilig metin incelemesi, kutadgu bilig sözleri ve anlamları, kitab atı urdum kutadgu bilig, kutadgu bilig reşit rahmeti arat pdf,

kutadgu bilig özet pdf, kutadgu bilig kitabını oku, kutadgu bilig pdf, kutadgu bilig kelime tahlili, kutadgu bilig türkiye türkçesi pdf, kitab atı urdum kutadgu bilig, kutadgu bilig reşit rahmeti arat pdf, kutadgu bilig oku, kutadgu bilig arap harfli metin, kutadgu bilig den beyitler, yusuf has hacip eserleri, yusuf has hacip hayatı, yusuf has hacip kimdir kısaca, yusuf has hacip hayatı ve eserleri, yusuf has hacip hakkında kısa bilgi, yusuf has hacip kutadgu bilig, yusuf has hacip edebi kişiliği, yusuf has hacip sözleri, yusuf has hacip'in şiirleri, yusuf has hacip eserleri, yusuf has hacip kimdir, yusuf has hacib kitaplar, yusuf has hacip kutadgu bilig pdf, yusuf has hacip hakkında kısa bilgi, yusuf has hacib kutadgu bilig altin sözler, yusuf has hacip kimdir kısaca, yusuf has hacip kimdir, kutadgu bilig özellikleri, yusuf has hacip eserleri, kutadgu bilig pdf, kutadgu bilig hakkında bilgi, yusuf has hacip kutadgu bilig pdf, kutadgu bilig nedir, yusuf has hacip hayatı kısaca,
 

Yorumlar (0)