Bulgar Alfabesi

Bulgar Alfabesi

Bulgar Alfabesi

Bulgar Alfabesi, Bulgaristan'ın kullanmış olduğu resmi dillerinin oluşturduğu alfabedir. Slav dillerine ait olduğu için, 9. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Bulgar Alfabesinde bulunan birçok harf, Yunan Alfabesinden esinlenerek yapılmıştır. Bu dil yazıya dökülerek, cümlelerin oluşturulduğu ilk Slav dili olduğu için, 862 yılında oluşturulmuştur. Bulgar Alfabesi, Kiril Alfabesinden esinlenerek yapılmıştır.

Bulgar Alfabesi, üç aşamadan geçerek günümüze kadar gelmiştir. Şu an kullanılan ve Modern Bulgar Alfabesi olarak bilinen alfabenin oluşması 16. yüzyıla dayanmaktadır. Modern Bulgar Alfabesinde 30 adet kelime bulunmaktadır. Bulgaristan'ın resmi dili Bulgarca olmasına rağmen, çoğunlukla Türkçe ve Romanca da sıklıkla konuşulmaktadır. Okuma ve yazma oranı çok düşük olmasından dolayı, yapılan göçler sayesinde bu oran biraz artmıştır. 7 ila 15 yaş arası eğitim mecburi eğitim olmaktadır. Rusça ile hemen hemen aynı olan, sadece birkaç harfin değişik olmasından kaynaklı olarak Slav dilleri arasında en eski olan dillerdir.

Bulgar Alfabesi



Bulgar Alfabesinde

  • 10 adet sesli harf
  • 21 adet sessiz harf
  • 2 tanede ses değeri olmayan harf bulunmaktadır.


Bulgar Edebiyatı:

Günümüze kadar birçok Bulgaristan doğumlu olan ve tarihe adını yazdıran Edebiyatçı gelmiştir. Atanas Nakovski, Legenda Ya Sibin, Ivan Kondarev ve Yordan Radiçkov gibi ünlü edebiyatçıları bulunmaktadır. Roman Edebiyatında en gelişmiş olan Edebiyat türleri arasında Mizah çok gelişmiştir. Ülkemizde var olan birçok üniversite de Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümleri bulunmaktadır.

Ülkemize yakın olduğu için, tatil yapmak isteyen insanların tercih ettikleri ülke olmaktadır. Bulgaristan'ın yeşil coğrafi doğası ve eşsiz güzellikleri var olmaktadır. Bunun yanı sıra ise Bulgaristan'da yaşayan insanlar eğlencelerine çok düşkün oldukları için, Disco ve gece kulüpleri çok sayıda bulunmaktadır. Kiril Alfabesi bilen bir insan çok rahat bir şekilde Bulgar Alfabesini öğrenebilmektedir.

Genel olarak bakıldığında Bulgar alfabesi zor ve karışık gibi dursa da ufak bir tekrar egzersizi ile çok basit hale gelecektir zaten bir çok harf türk alfabesi ile aynı okunuş ve yazılışta. Bulgar alfabesini öğrendiğiniz ve okuyabildiğiniz taktirde Slav dillerinin de %90'ını öğrenebilirsiniz.

  • Not: Kalın ve koyu siyah olarak yazılan harfler Bulgar Alfabesi harfleridir altında yer alan harfler ise Bulgar Harflerinin türkçe karşılığıdır. Her harfin ayrı ayrı Büyük ve Küçük harfi yazılmıştır.
A a
A a
Б б
B b
В в
V v
Г г
G g
Д д
D d
Е е
E e
Ж ж
J j
З з
Z z
И и
İ i
Й й
Y y
К к
K k
Л л
L l
М м
M m
Н н
N n
О о
O o
П п
P p
Р р
R r
С с
S s
Т т
T t
У у
U u
Ф ф
F f
Х х
H h
Ц ц
Ts ts
Ч ч
Ç ç
Ш ш
Ş ş
Щ щ
ŞT şt
Ъ ъ
I ı
Ь ь
Y y
Ю ю
Yu yu
Я я
Ya ya

Örnek – Alıştırma Kelimeler ;

 • Здравей (zdravéy) — Merhaba
• Здрасти (zdrásti) — Merhaba
• Добро утро (dobró útro) — Günaydın
• Добър ден (dóbır dén) — İyi günler
• Добър вечер (dóbır véçer) — İyi akşamlar
• Лека нощ (léka nóşt) — İyi geceler
• Довиждане (dovíjdane) — Görüşmek üzere


Bulgar Alfabesi Hakkında Püf Noktalar;


1) Bulgar Alfabesi Toplam 30 Harften Oluşmaktadır.

2) Bulgar Alfabesinde “C” harfi yoktur. O yüzden “C” ile başlayan kelimeler şu şekilde yazılmaktadır. “D” ve “J” harflerinin birleşimiyle bulgarcada ‘C’ harfi oluşturulur. Örneğin; Cemile yerine Djemile yazılmalıdır veya cami yerine Djami yazılmalıdır bulgarca olarakta djami şu şekilde yazılmaktadır = джамия

ABECELER (ALFABELER) İÇİN TIKLAYINIZ

Göktürk alfabesi için tıklayınız.

Türk dünyası alfabeleri için tıklayınız.

Kazak alfabesi için tıklayınız

Kırgız alfabesi için tıklayınız.

Osmanlı alfabesi için tıklayınız.

Rus alfabesi için tıklayınız.

Tatar alfabesi için tıklayınız.

Sağır-Dilsiz alfabesi için tıklayınız.

Bulgar alfabesi için tıklayınız.

Çin alfabesi için tıklayınız.

Yunan alfabesi için tıklayınız.

Enokyan alfabesi için tıklayınız.

Sanskrit alfabesi için tıklayınız.

Kiril alfabesi için tıklayınız.

Viking alfabesi için tıklayınız.

Mors alfabesi için tıklayınız.

Körler alfabesi, Braille alfabesi için tıklayınız.

Mısır alfabesi için tıklayınız.

Uygur alfabesi için tıklayınız.

Moğol alfabesi için tıklayınız.

Yorumlar (0)