Sözcükte Anlam Test 5

Sözcükte Anlam Test 5



Sözcükte Anlam Test 5



1. I. Sendeleyen kızı elinden kavrayıp, yarı sürükler, yarı taşırcasına ileriye götürdüm.



II. Yenemediğim bir merak beni, iki sefilin yanına kadar sürükledi.



III. Kerkük’te kurşunlar ansızın bizi vurur



Sürüklenir sokaklarda başsız cesetlerimiz.



IV. Her gün sürüklenip yaşamak ruha yük olur.



Numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?



A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) II. ile IV.   D) I. ile IV.   E) III. ile IV.



 



2. Aşağıdaki cümlelerin/dizelerin hangisinde “yan” sözcüğü diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?



A) Köyde dolaşırken şuna buna rast geldik mi hemen sağ yanımı çevirirdim.



B) Ne duruyor arada / Ben yanıyorum burada



Yanına varacağım / karlı dağ var arada



C) Hastayım, yalnızım seni yanımda



Sanıp da bahtiyar ölmek isterim



D) Çünkü güzel gönlüm alıp gidersin



Hoşça tut yanında misafirim olsun



E) Yanımda da bir misafirim var; bu gece sizde kalacağız.



 



3. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?



A) Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?



Benim mi Allah’ım bu çizgili yüz



B) Öylece ikimiz de ayakta konuşurduk



Gülüşür, şakalaşır, bahisler tutuşurduk



C) Ya gözler altındaki mor halkalar



Neden böyle düşman görünürsünüz?



D) Bülbül oldum, gülistanda şakırım



Gül dalında biten gül neme yetmez.



E) Anayı atayı dün aldın yeter



Var git ölüm bir zamanda gene gel



 



4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “tat” sözcüğü “Hoşa giden durum; hoşluk, mutluluk, huzur” anlamı dışında kullanılmıştır?



A) Bir gökyüzü genişliğiyle ruhuma dolar



Otların içine sırtüstü yatmanın tadı



B) Ne olurdu bir kadın, elleri avucumda



Bahsetse, yaşamanın tadından başucumda



C) Benden sor, benden dinle akşamı



Rabbim, bu sonsuzluk ve onun tadı



D) Gök mavi, başak sarışın; tadı ne güzel barışın



Fakat senin on savaşa değer, ey yurt, bir karışın



E) Bitmez oldu harmanların iyisi



Hurma tadı verir erik, kayısı



 



5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?



A) Aşkı alevlendiren uzun ayrılık, dostluğun değerini düşürür.



B) Vapur biraz sonra büyük bir iskeleye yanaşıyordu.



C) Yıllar bir gözyaşı olup da kaymış



Nurlu ihtiyarın yanaklarında



D) Emine, dul bir halanın yanında yetim bir kızdır.



E) Yan yana oturmuş, bekler dışarıda



Sarışın kediler, siyah kediler.



 



6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “süzülmek” sözcüğü “zayıflamak, incelmek” anlamında kullanılmıştır?



A) Yolun geçidini kar kesti ve aç kurtlar



Bahçeden içeri süzülür geceleri



B) Yine rüyalara dalmış kayalar, toprak uyur



Süzülür gizlice ay, gökteki tahtından iner.



C) Ben bu gurbet ele düştüm düşeli



Her gün biraz daha süzülmekteyim



D) Dostum misk çalınmış siyah saçına



Süzülmüştür bir kadehin içine



E) Dilim tetiği buruldu, canım gövdeden üzüldü



İşte gözlerim süzüldü, Allah sana sundum elim



 



7. I. Çekerek dizlerinin üstüne eski bir aba



Sürünüp mangala yaklaştı bizim Seyfi Baba



II. İki üç metre kadar süründüm, bir daha kımıldayamadım, öyle kaldım.



III. Evet, sen el kapısında sürün işin yoksa



Getir bu sarhoşa yutsun, getir paran çoksa



IV. Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya



Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk Sakarya



Yukarıdakilerin hangi ikisinde “sürünmek” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?



A) I. ve II   B) I. ve III.   C) II. ve III.   D) II. ve IV.   E) III. ve IV.



 



8. I. Kuş, havada geniş bir kavis çizdikten sonra yere iniyordu.



II. İkide bir Karasu’nun yanından bir pelikan kalkıyordu.



III. İki kere ikinin dört etmesi, insanı hayallerinden uzaklaştırır.



IV. Kalbim zaman zaman bu haberlerle burkulur.



Numaralanmış cümlelerde altı çizili sözlerden hangi ikisi yakın anlamlıdır?



A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) II. ile IV.   E) I. ile III.



 



9. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde, anlatımda karşıtlıklardan yararlanılmıştır?



A) Bu dünyada âdemoğluyum dersin



Helâli haramı durmayıp yersin



B) Tutsaydım Köse’nin doğru sözünü



Gözyaşım sel gibi çağlamaz idi



C) Dalın eğri, yaprağın ince



Rengin iğdeleşir rüzgâr esince



D) Ey karlı köyüm, beyaz köyüm, hür yayla



Bir gün ki oruçluydu yamaç, dam, tarla



E) Uzun kavak gıcım gıcım gıcılar



İliklerine kadar işlemiş sızı



 



10. I. Unutma ki şairleri haykırmayan bir millet



Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.



II. Hani o bırakıp giderken seni



Bu öksüz tavrını takmayacaktın.



III. Baktın tanıyan kalmadı aşk öksüzünü



Dert ortağı bil hayatın son güzünü



IV. Bendedir öksüzlerin çektiği çile



Gözyaşımı oya yaptım mendile



Yukarıda numaralandırılmış dizelerin hangi ikisinde, “öksüz” sözcüğü gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?



A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) II. ile IV.   E) I. ile IV.



 



11. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde, anlatımda karşıtlıklardan yararlanılmıştır?



A) Yükseklerinde ömrün dağlar, sular, kovuk



Yükseklerin diliyle tekrar edin nidâmı



B) Hiç görmedik nigâr ne âlemdedir aceb



Biz hastayız o yâr ne âlemdedir aceb



C) Her mecliste kendini ortaya atma



İnci deryâda olur gölden çıkar mı



D) Onlar niçin semâda, niçin ben çukurdayım



Gülsün neden cihan bana, ben yalnız ağlayım.



E) Sarı çiğdem evvel geldi dünyaya



Menevşe baş eğip durdu duaya



 



12. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde “nasıl” sözcüğü, “bir şeyin oluşundan duyulan hayret, memnuniyet ve şaşkınlık” gibi duygulan belirtmek için kullanılmıştır?



A) Yaprak nasıl düşerse akıp kaybolan suya



Ruh öyle yollanır uyanılmaz bir uykuya



B) Yollarda kalan gözlerimin nurunu yordum



Kimdir o, nasıldır diye rüzgârlara sordum



C) Kim bilir, nerde, nasıl, kaç yaşında



Bir namazlık saltanatın olacak



D) Bir türkü söylenmede kendiliğinden



Nasıl dinlersen öyle şen ve hazin



E) Sonsuz ufuktan âh o ne coşkun gelişti o.



Birden nasıl toparlanarak kükremişti o.



 



13. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde, “girmek” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?



A) Salındı bahçeye girdi.



Çiçekler selâma durdu.



B) Dostumun bağına girip derdiğim



Lâle midir, sümbül müdür, gül müdür?



C) Kınamayın komşular yatamaz oldum



Giriyor sevdiğim düşüme benim



D) Kimi gökten, kimi yerden üşüşüp her kapıya



Giriyor birbiri ardınca ilahi yapıya



E) Girdim yarin bahçesine gül dibinde gülizâr



Saçlarından kopan teller kaldı bana



 



14. I. Geceyi hor görmek biraz da günah



Gece dediğin bir köprüdür siyah



II. Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç



Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç



III. Ak saçlı anadan geçilse bile



Dağlardan geçilmez derdi Köroğlu



IV. Tellerinde şafak söken bir gelin



Anneler, babalar, çocuklar gelin



Yukarıda numaralandırılmış dizelerin hangi ikisinde, altı çizili sözcükler farklı anlamdadır?



A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) I. ile III.   E) II. ile IV.



 



15. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde altı çizili sözcük, gerçek anlamının dışındakullanılmıştır?



A) Bir zerreciğim ki, arşa gebeyim



Dev sancılarımın budur kaynağı



B) Gittikçe kesilir artık sedalar



Gece bir siyah el gözümü bağlar



C) Gül, dikensiz bitmez imiş



Bülbül gülsüz ötmez imiş



D) Desem ki sen benim için



Hava kadar lâzımsın



E) Kalbin atıyor elin titriyor heyecandan



Âlemde ilk aşk mektubunu yazdığın belli



 



16. I. Büyük fikirler milletlerin ruhlarından fışkırırlar.



II. İki gül fidanı adeta bahçeyi kaplamıştı.



III. İçimde şimdi sana bir fırtına var kinden



IV. Güzel fikir doğru olmasa bile hoşa gider.



Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcüklerden hangi ikisi mecaz anlamda kullanılmıştır?



A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) I. ile III.   D) III. ile IV.   E) II. ile IV.



 



17. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde, “fakir” sözcüğü gerçek anlamının dışındakullanılmıştır?



A) Gök kubbesi her an bütün gözlere mavi



Zenginler o cennette fakirlerle eşit



B) Susuz değirmenlerin ne ile döner çarkı



Kerem etmeyen beyin fakirden nedir farkı



C) İlk ve son dileğim senden bu kış mevsimi



Kırk yılda bu fakirin gönlünü etsen



D) Bütün erkekler delikanlı, bütün kadınlar genç kız



Fakirlerinde refah, hastalarında sağlık



E) Fakiriz, aciziz, biçareyiz biz



Haber gelmez teselliden, şifâdan



 



18. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde, “yüz” sözcüğü farklı anlamda kullanılmıştır?



A) Yüzü dünyada yiğit yüzlerinin en güzeli



Çok büyük bir işi görmekle yorulmuş belli



B) Kaldır perçemini görem yüzünü



Yüzüne dökülen teller öğünsün



C) Bir avuç ışıktı incecik yüzü



Gözleri geceler gibi derindi



D) Dünya yüzünde bir sefer olsun tanışmadan



Öz çehrenizle sizleri görmekteyim bu an



E) Bakışın, gülüşün, neşen ve hüznün



Ay altında bir gül nağmesi yüzün



 



CEVAP ANAHTARI

1-C  2-A  3-D  4-E  5-A  6-C  7-E  8-D  9-A  10-B  11-D  12-E  13-C  14-E  15-A  16-C  17-C  18-D

Yorumlar (0)
20°
parçalı bulutlu