Atatürk'e lanet okuyan Ali Erbaş'a tepkiler dinmiyor

Atatürk'e lanet okuyan Ali Erbaş'a tepkiler dinmiyor!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’da okuduğu hutbeye tepkiler dinmiyor. İlahiyatçı Cemil Kılıç da eleştirilerini sürdürürken "Ayasofya da dahil İstanbul'daki tüm camiler 4 yıl 10 ay 23 gün İngiliz işgali altında kaldı. İngiliz'e söz yok ama işgali bitiren Atatürk'e dil pabuç gibi" ifadelerini kullandı. Kılıç isim vermeden MHP'ye "Tek bir tepki yok. İbretle izliyoruz" sözleriyle yüklendi. CHP Grup Başkanvekili Özkoç da milliyetçilere ve ülkücülere çağrı yaptı.

İlahiyatçı Cemil Kılıç da Erbaş’a tepkilerini Twitter üzerinden sürdürdü:

* Ayasofya da dahil İstanbul’daki tüm camiler 4 yıl 10 ay 23 gün İngiliz işgali altında kaldı. İngiliz’e söz yok ama işgali bitiren Atatürk’e dil pabuç gibi.

İSİM VERMEDİ AMA…

İsim vermeden MHP’yi işaret eden Kılıç şu ifadeleri kullandı: Tarihin en büyük Türk milliyetçisi olan Atatürk’e lanet okunuyor. Ama milliyetçi olduğunu söyleyen partiden tek bir tepki yok. İbretle izliyoruz.

SUSANIN KANI KURUSUN

Kılıç’ın hutbenin ardından ilk tepkileri de şu şekildeydi:

* Unutma! Bugün minberden isim vermeden Kadir Mısıroğlu’na rahmet, Atatürk’e de lanet okundu. Bugün Atatürk’ün kurduğu devletin bir memuru Atatürk’e lanet okudu. Susanın kanı kurusun.


* Atatürk’e değil, basiretsizlik ve ihaneti nedeniyle İstanbul’un yıllarca işgal altında kalmasına sebep olan, Ayasofya ile birlikte İstanbul’daki tüm camilerin anahtarını işgal kuvvetlerine teslim eden Vahdettin’e lanet okuyun.

* Utanmazlar! Türkiye’nin sosyal demokrasiye ve çok güçlü bir sosyal devlet anlayışına gereksinimi var.

CHP’Lİ ÖZKOÇ’TAN ÇAĞRI

Erbaş’ın sözlerine bir tepki de CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’tan geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özkoç, milliyetçilere ve ülkücülere çağrı yaparak şu ifadeleri kullandı:

* Özellikle milliyetçi ve ülkücü kardeşlerime sesleniyorum. Bu hadsizliğe daha ne kadar sessiz kalacaksınız? Bugün yaptığı açıklama, söylediği sözlerden daha ağır biçimde, ağzından çıkan sözleri umursamadığının, hiç yüzünün kızarmadığının bir göstergesidir. Eminim Ali Erbaş'ın söylediği sözler nedeniyle milletimizin yüreği kanıyor, canı acıyor.

* Din adamlarını ayakta karşılayan “Din adamlarına saygı göstermek Müslümanlığın icaplarındandır” diyen Mustafa Kemal Atatürk'e dil uzatanlar o makamda oturamazlar. Ali Erbaş, Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulan; Mehmet Rifat Börekçi, Ahmet Hamdi Akseki gibi değerli din âlimlerinin mirası Diyanet İşleri Başkanlığı makamını temsil etme niteliğini ve liyakatini yitirmiştir.

MHP'DEN İLK TEPKİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Cuma hutbesinde ‘lanet’li sözlerine MHP’den ilk tepki geldi. Bir dönem partinin 2 numarası olan eski Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, Erbaş’ın sözlerini ‘Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine düşmanlık’ olarak nitelendirdi ve “Atatürk’ümüze; dua etmesi gerekirken. ‘Lanet’ okuyorsa… ’Paralel yapılanma’ kriptoları Lawrence’lere mi dönüşüyor…” ifadesini kullandı.


İYİ Parti'li İsmail Koncuk da Erbaş'ın açıklamalarını ‘saygısızlık' olarak niteledi. Koncuk şöyle konuştu: Bugüne kadar hangi 10 Kasım'da, hangi milli bayramlarda Atatürk'ü andı, adını ağzına aldı? Haddini bil. Artık Diyanet Başkanı, toplumun saygı duyacağı bir kişi olma vasfını yitirmiştir. Darbenin en kilit ismi Adil Öksüz'e unvan veren, ona yol veren de Erbaş değil mi? Abant toplantılarına katılmadı mı? Zerre vicdanı olan bu kişiden rahatsız olur. En kısa sürede istifası sağlanmalıdır. Kınıyorum.


İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Atatürk'e lanet okuyan Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın “Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” şeklindeki açıklamasını “Erbaş mugalata yapıyor, kurucumuza hiçbir hayır duada bulunmuyor, ismini anmıyor” diye eleştirdi. Çıray şöyle konuştu: “Erbaş'ın tutumunu ve sözlerini hayatının akışı içinde değerlendirdiğimizde sürpriz yok. Bir yandan ‘Keşke Yunanlılar galip gelseydi' diyen ve başına sürekli bir Yunan serpuşu takan Kadir Mısıroğlu'nu ziyaret edeceksin, diğer yandan Yunanlıların da dahil olduğu Ortodoks dünyasını rahatsız eden Ayasofya'nın ibadete açılış ‘siyasi istismar gösterisinde' kılıçla bir şeyhülislâm havasında minbere çıkacaksın.”


Ünlü Rock grubu Athena’nın solisti Gökhan Özoğuz, kardeşi Hakan Özoğuz ve oyuncu Şahan Gökbakar Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’le ilgili ‘lanet’ sözlerine tepki gösterdi.

Son dönem yanlış insanların ağzında anlamı kaybolduğu için, Vatan hainliği nasıl olur bir kere daha tanımlayalım. O açılışta güya Atatürke iftiralarla uydurma vakfe söylentisiyle Lanet edenler, Atatürk olmasaydı Ayasofyayı rüyanızda görürdünüz.

Ünlü oyuncu Şahan Gökbakar ise Instagram’da Sevr haritasını paylaşarak şu mesajı yazdı:

İşte 1919 yılından 1923 yılına kadar Osmanlı’nın, vatanımızın hali. Osmanlıların imzalamak zorunda kaldığı Sevr Antlaşması’nın haritası. İyi bakın bu haritaya. Bakın Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği ve namaz kıldığı Ayasofya’nın bulunduğu İstanbul’da hangi bayraklar var? İngiliz ve Fransız! Emperyalist devletlerce işgal edilmiş, paylaşılmış ve yüz binlerce insanı katledilmiş durumdayız…

Yorumlar (0)