Atatürk'ün Anıları, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'le Mülakat

Atatürk'ün Anıları, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'le Mülakat

Atatürk'ün Anıları, Atatürk hayatı, Atatürk fotoğrafları, Atatürk 10 kasım, Atatürk kimdir, Atatürk imzası, Atatürk sözleri, Atatürk doğum, Atatürk hayatı kısaca, Atatürk resimleri

Atatürk ile ilgili tüm yazıları okumak için tıklayınız: ATATÜRK

Atatürk'ün Anıları, Atatürk hayatı, Atatürk fotoğrafları, Atatürk 10 kasım, Atatürk kimdir, Atatürk imzası, Atatürk sözleri, Atatürk doğum, Atatürk hayatı kısaca, Atatürk resimleri

Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'le Mülakat

Şişli: 28 Mart 1918

Buraya kadar konuşmamızı sessiz durumda dinleyen Yüzbaşı Cevat Abbas (Gürer) Bey, Paşa'nın yaveri, kalın, sertliği hoşa giden bir sesle:

-"Bu şarapnel misketlerinden bir tanesi de Paşa'nın göğsünü okşamıştır," dedi.

-"Nasıl?" dedim.

Paşa tespihi ile oynuyordu. Cevat Bey, parlak çizmelerindeki mahmuzlar şakırtı yaparak, göğsünün sol tarafındaki nişan kordeleleri sırası ve ipek kordonu kabararak şöyle anlatıyordu:

- Bulunduğumuz yer, tamamen saldırıcıların arasında idi. Paşa da ilerleyen askerlerimizi seyrederken göğsüne bir şeyin gayet kuvvetle çarptığını duymuştur.

-"Evet, sağ tarafta ceketimde bir kurşun yeri gördüm."

Yanımda bulunan subay (şimdi Kütahya milletvekili M. Nuri Conker):

-"Efendim, vuruldunuz!" dedi. Ben böyle bir söz yayılırsa askerlerimizin manevi kuvveti üzerinde yapacağı etkiyi düşündüm.

Elimle subayın ağzını kapadım:

-"Sus!" dedim.

Cevat Bey devamla:

-"Bir şarapnel misketi göğsünün sağ tarafına tam saatinin bulunduğu cebe isabet etmiştir. Saat parça parça oldu. Fakat o vuruş Paşa'nın göğsünde hafif bir leke bırakmaktan başka ileri geçememiştir." dedi.

Paşa:

- "O saatin yıkıntısını bu savaştan sonra Liman Paşa Hazretleri hatıra olarak aldılar. Bana da kendilerinin aile soyluluk armasını kapsayan saatlerini verdiler."

Kaynak: Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'le Mülakat 1930, Ruşen Eşref Ünaydın, Sayfa: 85-87

Yorumlar (0)