Atatürk'ün Anıları, Sekiz Saatte Afyon’dayım

Atatürk'ün Anıları, Sekiz Saatte Afyon’dayım

Atatürk'ün Anıları, Atatürk'ün hayatı kısaca, Atatürk’ün anıları, Atatürk’ün hayatı ödev, ulu önder Atatürk'ün hayatı, Atatürk'ün hayatı uzun,  Atatürk'ün hayatı özet, Atatürk'ün hayatı kısaca, Atatürk’ün hayatı resimli

Atatürk ile ilgili tüm yazıları okumak için tıklayınız: ATATÜRK

Atatürkün hayatı kısaca, Atatürk’ün anıları, Atatürk’ün hayatı ödev, ulu önder Atatürk ün hayatı, Atatürkün hayatı uzun,  Atatürkün hayatı özet, Atatürkün hayatı kısaca, Atatürk’ün hayatı resimli,

Sekiz Saatte Afyon’dayım

Kırşehir Milletvekili Yahya Galip Kargı’nın Kurtuluş Savaşı’ndan bir anısını dinleyelim:

-“Paşam, Paşam…” diye seslendim. Arabasını durdurarak beni karşıladı.

-“Paşam ne yapacaksan yap artık” dedim. “Önümüz kış var bu kadar askeri nerede barındıracaksın” dedim. Gazi Mustafa Kemal Paşa büyük bir insandı. Benim her türlü ölçüsüzlüğümü bağışlardı. Bu uluorta sözlerimi samimiyetime vererek yanağımı okşadı.

-“Ben akşam cepheye gidiyorum” dedi. “Yarından sonra hücuma geçeceğiz. Sen Meclis’te hücumun başladığının resmen açıklanacağı güne kadar bundan kimseye söz etme.” Tepemden tırnağıma kadar titremiştim. Demek beklenen saat gelmişti. Düştüğüm şiddetli heyecanın etkisi altındaydım:

-“Hangi cepheden hücum edeceksiniz?” Hemen kendime gelmiştim. “Affet Paşam” diyebildim.

O zaman Gazi:

-“Hayır” dedi, “Hayatını milleti uğruna feda etmekten çekinmeyen bir insana karşı sır olamaz. Sen bana karşı böyle bir soruyu yönetecek durumdasın. Afyon cephesinden hücuma geçeceğiz.”

Büyük bir devletin Genel Kurmay en yetkili adamları, buradaki mevzilerin yapılışı sırasında bulunmuşlardı. Verdikleri rapor şöyleydi:

-“Eğer Türkler 200 bin asker sarf ederek bu cepheyi iki yılda yıkabilirlerse, onlara dünyanın en iyi komutanı ve en iyi askerleri derim.” Gazi buna dudak bükmüştü:

-“Sekiz saatte Afyon’da olacağım.” Yanılan onlar olmuştu. Gazi dediğini yapmıştı:

-“Gel seninle öpüşelim.”1

1 ARIBURNU, Kemal, Atatürk’ten Anılar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara 1976, s. 151-152.

Kaynak: Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009

Yorumlar (0)