Atatürk'ün Anıları, SİLİNDİRLİ ÇOBAN

Atatürk'ün Anıları, SİLİNDİRLİ ÇOBAN

Atatürk'ün Anıları, Atatürk'ün hayatı kısaca, Atatürk’ün anıları, Atatürk’ün hayatı ödev, ulu önder Atatürk'ün hayatı, Atatürk'ün hayatı uzun, Atatürk'ün hayatı özet, Atatürk'ün hayatı kısaca, Atatürk’ün hayatı resimli

Atatürk ile ilgili tüm yazıları okumak için tıklayınız: ATATÜRK

Atatürkün hayatı kısaca, Atatürk’ün anıları, Atatürk’ün hayatı ödev, ulu önder Atatürk ün hayatı, Atatürkün hayatı uzun,  Atatürkün hayatı özet, Atatürkün hayatı kısaca, Atatürk’ün hayatı resimli,

TDH - KOLAY ERİŞİMİ Türkçe Göktürkçe Edebiyat Türkçe Adlar Tarih Kökenbilgisi Türk Lehçeleri Yazım Kılavuzu Türk Dünyası PDF-DOC Sınav-Deneme SÖZLÜKLERİMİZ

DİL BİLGİSİ KOLAY ERİŞİMİ Dil Bilgisi Sıfatlar Belirteçler Anlam Bilgisi Kompozisyon İlgeçler Cümlede Anlam Nasıl yazılır? Bağlaçlar Paragrafta Anlam Noktalama İşaretleri Ünlemler Sözcükte Anlam Sözcük Bilgisi Eylemler Ses Bilgisi Yapım Ekleri Eylemsiler Yapı Bilgisi Adıllar Dil-Anlatım Yazım Bilgisi Adlar Edebiyat Anlatım Bozuklukları Ana Bet Atasözleri ve Deyimler TDH-Instagram Tivitır Feysbuk

...

SİLİNDİRLİ ÇOBAN

Amerikan Büyükelçisi, Atatürk'le beraber Gazi Orman Çiftliği'nde ...

Yıl 1930 ... Fox Movitan'la Atatürk'ün hatıra filmi çekilecek. Çiftlikte koyun, kuzu, keçiler var. Sürünün arasında silindir şapkalı, ceketataylı iki adam. Biri devrin Cumhurbaşkanı, öbürü Amerikan Büyükelçisi. Çoban onları  görünce korkudan sürüsünü bırakmış, ortadan kaybolmuş. 

Böylece film çekiliyor. Atatürk'le Amerikan elçisinin sürünün arasındaki hareketleri filmde yer alıyor. 

Ankara Gazi Orman Çiftliği’nin filme alınması nedeniyle Amerikalılara hitabı;  

“…Türk milleti, tabiatı gereği demokrattır….Esas hamuru demokrasi olan Türk Milleti demokrasinin kendisi olduğunu ispat etmiş olan Amerikalılara  derin ve bir dostluk hisseder .Ümit ederim ki bu gözlem, iki millet arasındaki dostluğu kökleştirecektir.Yalnız bu kadarlada kalmayacaktır, belki bütün insanlığı birbirini sevmeye ve bu müşterek sevgiye mani olan mazi hurafelerini silmeye, dünyayı barış ve huzur alanına sokmaya vesile olacaktır.”

Bir süre sonra Çankaya Köşkü'nde Amerikalıların çektiği bu filmi Atatürk' e gösterdiler. Biz de arka tarafta ne oynayacak diye merakla bekliyorduk. Işıklar söndü. Film başladı. Bir de ne görelim? Koca sürünün ortasında silindir şapkalı iki adam, yürüyor, eğiliyor, doğruluyor. Öylesine garibime gitti ki. Herkes Atatürk'ün ne diyeceğini merakla bekliyor. Işıklar yandıktan sonra Atatürk: 

- "Aman bu filmi göstermeyin!" emrini verdi. "Ben ne yapmışsam sefir de aynısını yapmış. Sürünün içinde şapkalı çobanlara benzemişiz. Dünyanın hiçbir yerinde silindir şapkalı çoban yoktur. Kimse görmesin. Biz burada gördük, yeter" dedi.

Kaynak: 1- Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri, Cemal Granda, Kentkitap 2008, 2. Baskı, ISBN:978-9944-915-03-8.(Sayfa:258).

 2- Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü. Prof.Dr.Utkan Kocatürk. Atatürk Araştırma Merkezi,2.Basım,2007. Ankara. ISBN:975-16-1191-1.(Sayfa:434)

Yorumlar (0)