Atatürk ve Mehmet Akif tanışıyorlar mıydı? İlk olarak ne zaman buluştular?

Atatürk ve Mehmet Akif tanışıyorlar mıydı? İlk olarak ne zaman buluştular?

Yüksek seviyeli, millî asaletin ifadesi olan İstiklâl Marşı, aynı seviye ve heyecana sahip Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul ediliyor. İstiklâl, Hak, İman, Vatan, Millet kavramlarıyla sosyal bağ oluşturan Marşımız, genç nesillere coşkuyla aktarılıyor...

Atatürk, Anafartalar’da savaşırken Mehmet Âkif, destansı vatan şiirlerini yazıyordu.

Merak konusudur, daha önce karşılaştılar mı? Birbirlerini tanıyorlardı; fakat TBMM’nin çatısı altında ilk ne zaman buluştular?


Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy'la İlgili Gizli Belgeler Ortaya Çıktı

'Milli şairimiz' Mehmet Akif Ersoy'un 80. ölüm yıldönümünde yayımlanan belgeye göre, milli şairin Ankara'ya gelmesini bizzat Atatürk istemiş.

Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy'la İlgili Gizli Belgeler Ortaya Çıktı

 
27 Aralık 1936'da yaşamını kaybeden Milli Şair'in Milli Mücadele'ye nasıl katıldığı ilk kez yayımlanan gizli belgede gün yüzüne çıktı.

ŞİFRELİ MESAJLAR

8 Nisan 1920 tarihli belgeye göre Ersoy, Milli Mücadele'ye katılması için bizzat Atatürk tarafından Ankara'ya çağrılırken, bu seyahat Kuvayi Milliye tarafından düzenlendi.

Doç. Ali Güler tarafından kaleme alınan 'Bayraklaşan Akif' adlı kitapta yayımlanan dönemin gizli belgelerinde, Atatürk'ün kod isim kullanan istihbarat elemanlarına yazdığı şifreli mesajların ayrıntılarına yer verildi.

OĞLUYLA AYRILIYOR

Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa imzası ile 8 Nisan 1920 günü İstanbul Heyet-i Merkeziye Teşkilatı'ndan Zafer kod isimli istihbarat elemanı Yenibahçeli Şükrü'ye yazılan şifreli telgrafın son maddesinde, "Burada ulemaya ihtiyaç vardır. Ali Bey'le görüşülerek Hoca Fatin, Şair Mehmet Akif Efendilerin vesair tensip edileceklerin sür'at-i sevkleri" talimatı yer alıyor.

Nisan 1920 tarihli Mustafa Kemal Paşa imzalı diğer gizli telgraf belgesinde ise Ankara'ya çağrılan Ersoy'un sağlık ve yolculuk durumu İstanbul Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nden Oğuz Bey kod isimli istihbarat elemanına soruluyor.

ATATÜRK ÇAĞIRDI

İlk kez yayımlanan arşiv belgelerine göre Atatürk tarafından Ankara'ya gelmesi istenen Mehmet Akif, 10 Nisan 1920'de sabah namazının ardından ailesiyle vedalaşıp 12 yaşındaki oğlu Emin ile birlikte İstanbul'dan ayrılıyor. Çengelköy'den Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'na yürüyerek gelen Ersoy ve 12 yaşındaki oğlu Emin, burada kendilerini bekleyen Trabzon vekili Ali Şükrü Bey ile Kısıklı üzerinden Alemdağ'a ardından da Milli Mücadele yanlılarının toplandığı göz doktoru Esat Paşa'nın 'Baltacı Çiftliği'ne hareket ediyor.

SÜVARİ REFAKATİ

Bir süvari refakatinde atla yola devam eden Ersoy ve oğlu Emin geceyi bir köyde geçirdikten sonra ertesi gün İzmit, Adapazarı arasında bulunan Kuvayi Milliye kafilesine katılıyor. Ersoy ve oğlu, Geyve yakınlarında karşılaştıkları Kuşçubaşı Eşref ve Yenibahçeli Şükrü Bey ile kafileden ayrılarak demiryolundan dekovil ile önce Eskişehir'e, ardından da trenle Ankara'ya hareket ediyor.

"SİZİ BEKLİYORDUM"

Arşiv belgelerine göre Meclis'in açıldığı 23 Nisan'dan bir gün sonra Ankara'ya varan milli şair trenden iner inmez Meclis'in yolunu tutuyor. Meclis koridorunda Ersoy'u gören Mustafa Kemal Paşa "Sizi bekliyordum efendim, tam zamanında geldiniz. Şimdi görüşmek kabil olmayacak, ben size gelirim." ifadelerini kullanıyor.

İlk görüşme böyle oluyor. Devamında Meclis çatısı altında sıkça görüştükleri biliniyor.

MEZARA TARKAN'IN BÜYÜK AMCASI İNDİRDİ

Kitapta en çarpıcı bölümlerden birini de Akif'in son yolculuğuna uğurlandığı anlar oluşturuyor. Ersoy'u, mezara şarkıcı Tarkan'ın büyük amcası dönem Askeri Tıbbiye öğrencisi olan Fethi Tevetoğlu ile sınıf arkadaşı Maraşlı Abdullah indiriyor. Edirnekapı Şehitliği'ne getirilen Ersoy, kefenine Türk bayrağı sarıldıktan sonra gömülüyor. Ersoy'un defin işlemi ise Tevetoğlu'nun anılarından şöyle aktarılıyor: "Bütün bir milletin dileği olan bu düşünce ile ebediyet yolcusunu en sevdiği bayrakla sardım ve uğurladım..."

Yorumlar (0)