İlber Ortaylı'dan Atatürk'e lanet okuyanlara eleştiri

İlber Ortaylı'dan Atatürk'e lanet okuyanlara eleştiri

Son günlerde Atatürk’e yönelik hakarete varan ifadeler ve hilafet çağrılarına Tarihçi Prof. İlber Ortaylı’dan sert bir tepki geldi.

Özellikle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, Ayasofya’da yıllar sonra kılınan ilk Cuma namazı hutbesinde, hutbe dışına çıkarak Atatürk’ün ismini vermeden “lanet” okuması kamuoyundan büyük tepki çekmişti.

Buna karşılık sosyal medya hesabından bir Atatürk fotoğrafı paylaşan İlber Ortaylı:

“Kimsenin şüphesi olmasın; hukukunu müdafaa edemeyecek tarihi büyüklerimizin savunmasını tarihçiler ve tarih bilenler yapacaktır. #ilberortaylı” ifadelerini kullandı.

Arap Alfabesini Savunan Bilal Erdoğan'a Yanıt

SİNAN MEYDAN:

Bilal Erdoğan’ın açıklamalarına ünlü tarihçi Sinan Meydan’dan yanıt geldi. Meydan, Twitter’dan yaptığı açıklamada  şu ifadeleri kullandı- Yunan alfabesi Yunan diline, Çin harf sistemi Çin diline uygundu; Osmanlı’nın kullandığı Arap-Fars harfleri ise Türk diline uygun değildi. Harf Devrimi yapılırken Türkiye’de okur-yazar oranı yüzde 10 bile değildi- Osmanlı aydınları 1850’lerden beri alfabe değişimini tartışıyordu zaten.

Yaşananların ardından AKP’li Mehmet Metiner'den dikkat çeken bir çıkış geldi. Sosyal medya hesabından Erbaş ve Erdoğan’ı karşısına alan Metiner,

“Bir yandan Atatürk’e saldırılar... Bir yandan alfabe tartışmaları... Bir yandan hilafet çağrıları... Uyanık olalım. Bunların hiç birisi tesadüf değil. Yeni bir fitnenin ve iç kışkırtmanın ayak sesleridir bunlar. 28 Şubat öncesini hatırlayın. Bu oyuna asla gelmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu

Bilal Erdoğan, Alfabe değişikliğiyle ilgili olarak, "Yunanistan, Çin niye alfabesini değiştirmemiş? Demek ki gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş" demiş. Doğru. Arap alfabesi de bizim alfabemiz değildi. Gerçek alfabemize Göktürkçeye dönsek kabul eder misiniz?

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Atatürk'e lanet okuyan Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın “Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” şeklindeki açıklamasını “Erbaş mugalata yapıyor, kurucumuza hiçbir hayır duada bulunmuyor, ismini anmıyor” diye eleştirdi. Çıray şöyle konuştu: “Erbaş'ın tutumunu ve sözlerini hayatının akışı içinde değerlendirdiğimizde sürpriz yok. Bir yandan ‘Keşke Yunanlılar galip gelseydi' diyen ve başına sürekli bir Yunan serpuşu takan Kadir Mısıroğlu'nu ziyaret edeceksin, diğer yandan Yunanlıların da dahil olduğu Ortodoks dünyasını rahatsız eden Ayasofya'nın ibadete açılış ‘siyasi istismar gösterisinde' kılıçla bir şeyhülislâm havasında minbere çıkacaksın.”

Yorumlar (0)