MUSTAFA KEMAL'İN ERZURUM'DA SUBAYLARLA YAPTIĞI GİZLİ TOPLANTI

MUSTAFA KEMAL'İN ERZURUM'DA SUBAYLARLA YAPTIĞI GİZLİ TOPLANTI


Erzurumda, birlikte yürüdüğü  subaylarla önemli bir toplantı yaptı. Ordudan ayrılmış, resmi bir görevi kalmamıştı. Birlikte olduğu karargah subaylarıyla, ’Erzurum Kalesi Muhafızlığı’nın küçük bir binasında’ gizli bir toplantı yaptı. 

Girişeceği eylemin gelecekte yaratacağı sorunlarını anlattı. Kesin bir yol ayrımına, dönüşü olmayan bir yere gelinmişti.
Herkes, içinde olacağı olayların niteliğini kavrayarak, artmakta olan tehlikelerin gerçek boyutunu bilmeli, seçimini ona göre yapmalıydı. 

Konuşmasından önce, temel amacını ortaya koydu ve “tek hedef ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız koşulsuz bağımsız bir Türk devleti kurmak ve bu hedefi her ne olursa olsun gerçekleştirmektir” dedi. 

Çok açık konuşuyordu: “İstanbul Hükümeti ve yabancılar, ulusal amaçlarla ortaya atılanları yok etmeyi düşünecektir. Önder olacaklar, her ne olursa olsun amaçtan dönmeyeceklerine, ülkede barınabilecekleri son noktada son nefeslerini verene dek, amaç uğrunda fedakarlığa devam edeceklerine işin başında karar vermelidir. Yüreklerinde bu gücü duymayanların işe girişmemeleri çok daha iyi olur.. Söz konusu görev, resmi makam ve üniformaya sığınarak el altından yapılamaz. Böyle bir tutum, bir ölçüye kadar yürüyebilir. Ama, artık o dönem geçmiştir. Açıkça ortaya çıkmak ve ulusun adına yüksek sesle bağırmak ve bütün ulusun bu sese katılmasını sağlamak gerekir”dedi…

Konuşmasını, olası gelişmeleri ve karşılaşılacak tehlikeleri ortaya koyarak sürdürdü. Herkesin kendi iradesiyle ve hiçbir etki altında kalmadan özgürce karar vermesini istedi: “Kimbilir akla gelen ve gelmeyen daha ne entrikalar, ne fesatlar, ne tuzaklarla karşılaşacağız? Yürüyeceğimiz yol tehlikelerle, hatta ölmek ve öldürmek ihtimalleriyle doludur. Sarp ve haşin bir yoldur. Bu tehlikelere göğüs germeye kendisinde güç, azim, imkan ve cesaret görmeyen arkadaşlarımız varsa, şimdiden aramızdan ayrılabilirler. Ancak saydığım bu tehlikeleri, ihtimal ve yorgunlukları göze alabilenlerdir ki, benimle birlikte çalışmayı kabul etmiş olurlar. Her arkadaş vicdanıyla baş başa kalarak serbestçe düşünmeli, karar almalıdır"

Kaynak; "Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı" METİN AYDOĞAN

Yorumlar (0)