09.07.2020, 15:09

Barbaros Hayrettin'in Yüzüğünün Avrupa Müzayedesi Sonuçlandı

BARBAROS'UN AŞKINI KANITLAYAN YÜZÜK


Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın 1544 yılında evlendiği İtalyan Maria Geataniye’ye hediye ettiği yüzük açık arttırmayla yeni sahibini buldu. Hollanda’da yapılan müzayedede yüzüğü satın alan Türk-İslam tarihi araştırmacısı Dr. Mehmet Tütüncü, “Büyük denizci Barbaros’un her hatırası hatta en küçük izi bizim için degerlidir. Sahip çıkmamız gerektiği için satın aldım” dedi. Müzayede de 2 Osmanlı padişahının da tabloları satıldı.

16’ıncı yüzyılda Akdeniz’in Türk Gölü olarak tanımlanmasını sağlayan Barbaros Hayrettin Paşa, Osmanlı deniz politikasına yön vermişti. Avrupalıların ağabeyi Oruç Reis’e taktıkları Kızıl Sakal ünvanını ağabeyinin ölümüyle elde eden Barbaros, Türk denizciliğinin sembol isimlerinden biriydi. 7 yıl korsanlık, 16 yıl Cezayir hükümdarlığı ve 13 yıl Osmanlı İmparatorluğunda Kaptanı Deryalık (Donanma Komutanı) yapan Barbaros’un ikinci eşi Maria Geataniye’ye hediye ettiği yüzük ilginç bir süreç sonunda yeni sahibini buldu. Hollanda’da yaşayan Türk-İslam tarihi araştırmacısı Dr. Mehmet Tütüncü, uzun süredir takip ettiği yüzüğün Hattem kentindeki bir müzayedede satışa çıkarılacağını öğrenince hemen harekete geçti. Oriental art Auction adlı müzayedede 347 parça İslam ve Osmanlı sanat eserinin satışa çıkarılacağını belirleyen Dr. Tütüncü, Türk deniz tarihini yakından ilgilendiren yüzüğü satın almak için çabaladı.

İtalyan ve Fransız kaynaklarında yüzükte Barbaros Hayreddin Paşa’nın resminin ağat taşı üzerine titizlikle işlendiğini okuyan Dr. Tütüncü yüzüğü inceledi. Oruç Reis, Turgut Reis ve Barbaros gibi Osmanlı-Türk denizcilerinin izlerini Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde takip ederek pek çok olayın aydınlatılmasını sağlayan Dr. Tütüncü, müzayede evinin sahibi Khalid Alneis ile görüştü. Khalid Alneis, yüzüğün sahibinin Paris’te yaşayan asilzade bir aile olduğunu ve Barbaros’un kendi resmini işleyerek eşine armağan ettiği için yüzyıllardır koruduklarını söyledi. Satışa çıkarılmadan yüzüğü inceleyen Dr. Tütüncü, yüzüğün tarihi gerçekliğe uygun olarak ince parmaklı bir kadına ait olduğunu ve Barbaros’un resminin işlendiğini görünce araştırmalarını Barbaros’un genç eşi Maria Gaetani üzerinde yoğunlaştırdı. Yüzük ve o dönemde 20 yaşında olan İtalyan Maria Gaetani üzerinde çalışmalarını tamamlayan Dr. Tütüncü, müzayedeye katılarak yüzüğü 9500 euroya satın aldı.

Barbaros’un portresinin işlendiği yüzüğün hikayesi

Yüzüğün bir Türk tarafından korunması gerektiğini belirten Dr. Tütüncü, “  Barbaros’un ikinci evliliğinin hikayesi şöyleydi. 1544 yılında 70 yaşında olan Barbaros, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Fransa’ya sefere gönderilir. İspanya Kralı ve Almanya İmparatoru Beşinci Şarlken, Fransa’nın Akdeniz kenarındaki Nice kalesini zaptetmişti. Düşmanlarıyla baş edemeyeceğini anlayan Fransız Kralı Fransuva, Osmanlı Devleti’ni yardıma çağırmıştı. Kanuni’nin emriyle 154 kadırgalık güçlü bir donanma ile yola çıkan Barbaros Hayrettin Paşa, hayatının aşkını bulacağını bilmiyordu. Haziran ayında İtalya’nın Mesina Boğazı’na giren Barbaros Regıo Valisi Osmanlı donanması’nın su ihtiyacını karşılamak için izin vermeyince şehri bombaladı. Evinde yakaladığı valinin kızı Dona Maria Gaetani’ya ilk görüşte aşık olan Barbaros, babasının izniyle ikinci evliliğini yaptı. 15 ay süren seferini başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul’a genç eşiyle döndü. Denizlere vedası şanına yakışır şekilde olan Barbaros, son seferinden döndükten iki yıl sonra 73 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti” dedi.

“İspanyol ve Fransız kaynaklarından doğrulamasını yaptım”

Barbaros’un evlilik sırasında Maria Gaetaniye’ye kendi portresinin işlendiği bu yüzüğü hediye ettiğinin yazıldığını söyleyen Dr. Tütüncü, “Maria, Barbaros öldükten sonra tekrar ülkesi İtalya’ya dönmüş. 476 yıl Avrupa’da çeşitli ülkelerde korunna ve Fransa’da zengin bir ailede kalan yüzüğün satın alınması için çok çabaladım. Fetihleriyle Akdeniz’i Türk denizi yapan Barbaros’un ilk evliliği gençlik yılllarında Cezayirli bir kadınlaydı. 70 yaşındayken 18 yaşındaki İtalyan Maria ile yaptığı ikinci evlilik, İspanyal vee Fransız kaynaklarında yazılıdır. Diyego Haedo’nun 1612 yılındaki kitabı Topografiıya et historıi general de Alger’in 1. Cildinde 272’inci sayfada ve Alberto Guglielmotti’nun Storia Della Marina Pontificia’nın 4. Cildinin 177’inci sayfasında kayıt altına alınmıştı. Bende bu kaynaklardan doğrulamasını yaptım” dedi.

2 padişahın yağlı boya tabloları da satıldı

Tarih araştırmacısı Dr. Mehmet Tütüncü, Cezayir’de Barbaros Hayreddin Paşa’nın isminin ve soyunun yazıldığı kitabeyi bulmuştu. Dr. Tütüncü ayrıca, Barbaros’un dedesinin adının yazıldığı kitabeyi Midilli adasında bularak Türk soyundan geldiğini kanıtlamıştı. Dr. Tütüncü, müzayedede satılan eserler arasında Sultan II. Abdülhamid ve Sultan Abdülaziz’e ait portlerinin satıldığını söyledi. II. Abdulhamid’in, Fausto Zonara tarafından yapılan yağlı boya portresi ile Sultan Abdulazizin metal üzerinde işlenmiş portresinin ismini vermek istemeyen alıcının aldığını vurguladı. Dr. Tütüncü, “Müzayede evinin sahibi Khalid Alneis, pek çok eserin Osmanlı ailesinin Paris ve Londra’da yaşayan fertleri tarafından kendilerine verildiğini söyledi” dedi.

Yorumlar (0)