Zarf-Fiil (Bağ-Fiil, Bağeylem, Ulaç) Nedir? Zarf-Fiil Grupları
TDH-KOLAY ERİŞİMİ Türkçe Göktürkçe Edebiyat Türkçe Adlar Tarih Kökenbilgisi Lehçeler Yazım Kılavuzu Türk Dünyası PDF-DOC Sınav-Deneme Sözlüklerimiz DİL BİLGİSİ KOLAY ERİŞİMİ Dil Bilgisi Yazım Kuralları Belirteçler Anlam Bilgisi Kompozisyon İlgeçler Cümlede Anlam Nasıl yazılır? Bağlaçlar Paragrafta Anlam Noktalama İş. Ünlemler Sözcükte Anlam Sözcük Bilgisi Eylemler Ses Bilgisi Yapım Ekleri Eylemsiler Yapı Bilgisi Adıllar Dil -Anlatım Yazım Bilgisi Adlar Edebiyat Anltatım Bozuklukları Sıfatlar Atasözleri Zarf, zarflar, zarflar 7. sınıf, zarflar test, zarf belirteç, zarflar konu anlatımı pdf, zarf çeşitleri, zarf nedir edebiyat, zarf soruları, 10. sınıf edebiyat zarflar, belirteç, belirteçler, belirteç nedir
Belirteçler (zarflar)
25.03.2018, 12:44 16.10.2018, 13:18

Zarf-Fiil (Bağ-Fiil, Bağeylem, Ulaç) Nedir? Zarf-Fiil Grupları
Zarf-Fiil (Bağ-Fiil, Bağeylem, Ulaç) Nedir? Zarf-Fiil Grupları |
Zarf-Fiil (Bağ-Fiil, Bağeylem, Ulaç): Eylemlerden;
ekleriyle türetilip zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir. Cümleleri zaman veya durum yönüyle tamamlar. Apartmanın merdivenlerini koşarak çıktık. Bu cümlede, "koş-" eylemi, "-arak" ekini alarak "çık-" eyleminin nasıl yapıldığını belirttiği için belirteç görevindedir. Ayrıca eylem olumsuzluk ekini (-me) de alabildiği için bağ-fiildir. Aşağıdaki cümlelerde koyu renkli sözcükler bağ-fiildir ve bunların cümleye kattığı anlamlar karşılarında verilmiştir. -a, -e (...-a ...-a, ...-e ...-e)
-ip, (-ıp, -up, -üp)
-erek (-arak)
-meden (-madan)
-meksizin (-maksızın)
-dikçe (-dıkça, -tıkça, -tikçe)
-ince (-ınca)
-eli (-alı)
-ken
...-r ...-mez (...-r ...-maz)
-esiye (-asıya)
-casına (-cesine)
Dikkat! » Bazı sözcükler bağ-fiil eki almış görünse de bağ-fiil olmayabilir.
Birinci cümlede "tartışmadan" sözcüğü "tartış-" eylemine getirilen "-madan" ekiyle yapılan ve eylemin nasıl yapılacağını bildiren bağ-fiildir. İkincide ise "tartışma" adına "-den" hal eki getirilmiştir. »Aşağıdaki cümlelerde, şekilce bağ-fiile benzeyen ama fiilimsi olmayan sözcükler koyu yazılmıştır.
» Zarf-fiil eklerinden "-ken" ad soylu sözcüklere de eklenebilir. O zaman, eklendiği sözcük zarf olur; ama eylemsi olmaz.
Bu cümlelerin birincisinde "çık-" eylemine gelen "-ken" eki zarf-fiil oluştururken, ikincisinde "otobüs" ismine, üçüncüsünde "ders" ismine geldiği için zarf-fiil oluşturmamıştır. Zarf-Fiil Grupları: Bir zarf-fiil ve bu zarf-fiile bağlı unsur veya unsurlardan kurulan kelime gruplarına zarf-fiil grubu denir. Grubun ana unsuru zarf-fiildir ve sonda bulunur. Cümleler öğelerine ayrılırken zarf-fiil ve ondan önce gelen ve ona bağlı olan kelimeler ayrılmazlar. Zarf-fiil, grupta yüklem görevindedir. Vurgu, zarf-fiilden önceki unsurdadır. » Zarf-fiilden önce gelen kelimeler, cümlede olduğu gibi, özne, nesne, zarf tümleci ve dolaylı tümleç olarak adlandırılırlar. Bu yüzden zarf-fiillerle ve zarf-fiil gruplarıyla birleşik cümleler yapılır.
» Hâl ekleriyle çekime girmiş bazı sıfat-fiiller, cümlede zarf görevi yaparlar. Bunlar da birer zarf-fiil grubudur.
» "-r, -mez", "-di mi", "-di, -eli" ile kurulan gruplar da birer zarf-fiil grubudur.
» Bu grup, kelime grubu ve cümle içinde zarf olarak kullanılır.
» Zarf-fiil grubu yüklem olarak da kullanılabilir.
|
TDH-KOLAY ERİŞİMİ |
||
DİL BİLGİSİ KOLAY ERİŞİMİ |
||
Zarf, zarflar, zarflar 7. sınıf, zarflar test, zarf belirteç, zarflar konu anlatımı pdf, zarf çeşitleri, zarf nedir edebiyat, zarf soruları, 10. sınıf edebiyat zarflar, belirteç, belirteçler, belirteç nedir