ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ TWESCO - International Turkic Academy

ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ TWESCO - International Turkic Academy

NEDİR ?

International Turkic Academy

Akademi Hakkında

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 3 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan'ın Nahçivan kentinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Devletlerin Başkanlarının IX zirvesinde, Türk dünyası üzerine araştırmalar yapmakla görevli uluslararası bir araştırma merkezi kurmayı teklif etti.

25 Mayıs 2010 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti'nin başkentinde Barış ve Uzlaşma Sarayı'nda Türk Akademisi kurulmuştur. Özgün araştırma merkezinin açılış törenine Kazakistan, Nursultan Nazarbayev ve Türkiye cumhurbaşkanları Abdullah Gül ile ABD, Rusya (Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutî), Özbekistan, Kırgızistan ve Ukrayna'dan köklü Türkolog-akademisyenler katıldı.

22-23 Ağustos 2012 tarihlerinde Kırgız Cumhuriyeti'nin başkentinde düzenlenen Türk Konseyi II. Zirvesinde Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Artur Rasizade, Türk Akademisine uluslararası statü verilmesi konusunda bir anlaşma imzaladı. 2010 yılından itibaren Kazakistan'da faaliyet gösteren Türk Akademisi, onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından 28 Ağustos 2014 tarihinde uluslararası bir statüye kavuşmuştur.

Amaç: Eski çağlardan günümüze Türk halkının dili, edebiyatı, kültürü, tarihi üzerine bilimsel araştırmaları koordine eden ve Türk medeniyetinin insan medeniyetine katkısını yerli kaynaklar temelinde değerlendiren eşsiz bir merkez olmak.

Misyon: Türk dünyasında bilimsel işbirliğine öncülük etmek, Türk dili konuşan ülkelerden bilim adamlarının girişimlerine yardımcı olmak ve düzenli olarak akademik toplantılar düzenlemek.

Akademinin başkanlığını Prof. Dr. Darhan Kıdırali yapıyor.

Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali, Kazak tarihçi, yazar ve Uluslararası Türk Akademisi başkanı.

Kazakistan Yazarlar Birliği, Uluslararası “PEN” kulübü, Cengiz Aytmatov Akademisi, UNESCO ve ISESCO Ulusal Komisyonu’nun üyesi.

Selim Sarısoy

Yorumlar (0)