'Bana Türklerden Kurulu Bir Ordu Verin, Dünyayı Fethedeyim.' Sözünün Öyküsü

DİĞER 26.11.2017, 12:02 26.11.2017, 12:02
'Bana Türklerden Kurulu Bir Ordu Verin, Dünyayı Fethedeyim.' Sözünün Öyküsü

''Bana Türklerden Kurulu Bir Ordu Verin, Dünyayı Fethedeyim.'' Sözünün Öyküsü




 

Napoléon Bonapart'ın ''Bana Türklerden Kurulu Bir Ordu Verin, Dünyayı Fethedeyim.'' sözünü sıkça duymuşsunuzdur. Peki nedir bu sözün öyküsü?

Yenilgi yüzü görmemiş olan ünlü Fransız komutan tüm Avrupa'da  hakimiyetini ilan ettikten sonra doğu topraklarına gözünü dikmişti.

Kendisinin Şark İmparatoru olma isteği bilinmektedir. Bu nedenle Mısır işgaline başlayan Napoléon çok kısa sürede askeri dehası sayesinde  El-Ariş, Gazze ve Yafa'yı işgal etmiştir.

Şark sultanı olmak için tüm imkanlar elinde olan Napoléon'un önünde geçiş yollarının kesiştiği tüm doğunun kilidini elinde tutan Akka kalmıştır.

Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Akka müthiş bir direniş göstererek Napoléon askerlerine geçit vermemiştir.

Arkadan kıstırılma tehlikesi yaşayan ve önünde Osmanlı Ordusu ile mücadele eden Napoléon çok ağır kayıplar yaşasa da 2 ay boyunca kuşatmaya devam eder ancak Fransız ordusu ağır kayıplar verir.

Sonunda Akka önlerinde yenilen Napoléon Bonapart, 21 Mayıs 1799'da Akkâ'dan çekilmek zorunda kaldı.

Doğu topraklarının ortasında güvensiz kalan komutan, sonunda tüm doğuyu terk etmek zorunda kalmıştır. Fransa'ya dönüp imparator olduktan sonra ise "Eğer Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu fethederdim.'' sözü ile Akka önündeki hezimet sonucu şark sultanı olamadığından dert yanmıştır.

İşte ''Bana Türklerden Bir Ordu Kurun Dünyayı Fethedeyim.'' sözünü, tarihte kendisini ilk kez yenen Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Türk ordusu için söylemiştir.

Yorumlar (0)