HAVELSAN, İletee adında WhatsApp benzeri bir uygulama geliştiriyor

HAVELSAN, İletee adında WhatsApp benzeri bir uygulama geliştiriyor


TDH olarak, yazılıma Türkçe bir sözcük olan "ileti" adının verilmesini doğru buluyor ve yetkilileri kutluyoruz. İleti sözcüğünden "i"nin silinerek sonuna iki "e" eklenmesinin gerekçesini doğrusu hiç anlamadık. Yalnızca İLETİ denmesi son derece uygun ve yeterli olurdu. Ürün piyasaya sürülmeden bu adın düzeltilmesini TDH Derneği olarak öneriyoruz ve bu konunun takipçisi olacağız.

HAVELSAN'A aşağıdaki yazımızı kopyalayıp göndermenizi önemle rica ediyoruz.

İletişim: [email protected]

Yazı: Değerli HAVELSAN yöneticilerine,

Hazırlamakta olduğunuz WhatsApp benzeri uygulamaya vermeyi düşündüğünüz İletee adını değiştirerek İLETİ biçimine dönüştürmenizi Türkçemizi korumak adına önemle rica ederim.

Türkçenin Diriliş Hareketi Gönüllüsü

...........ADINIZ............

HABER NEYDİ?


HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, İletee adını verdikleri mesajlaşma ve görüşme platformu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Atalay, İletee'nin WhatsApp'tan çok daha güvenli olacağını belirtti.


HAVELSANİletee adını verdiği mesajlaşma ve görüşme platformu üzerinde çalışıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay’a göre, ileri teknolojilerle geliştirilen bu platformda WhatsApp’ın özelliklerinden daha fazlası olacak ve ondan çok daha güvenli olacak.


Sosyal medya platformlarının alternatiflerini yapmanın çok kolay olmadığını ifade eden Atalay, Türkiye’deki herhangi bir firmanın bir Facebook yapmasına engel hiçbir şeyin olmadığını, ancak Facebook’u Facebook yapanın sahip olduğu 1,5 milyar kullanıcı sayısı olduğunu belirtti. Kriptolu bir mesajlaşma ve görüşme platformu olacak İletee’nin sunucularının Türkiye’de olacağı belirtildi.

İletee yıl ortasında tanıtılacak


Atalay, yerli iletişim platformu olacak İletee’nin mesajsesli görüşmegörüntülü görüşme, e-postakonum paylaşmagörüntülemenot alma ve saklama gibi işlevleri gerçekleştireceğini söyledi. İletee’nin cep telefonunun içindeki güvenli bir alanda donanıma gömülü bir işletim sistemi üzerinden çalışacağını ifade eden Atalay şunları söyledi:

"Dışarıdan cep telefonu ele geçirilse ya da hacklense dahi haberleşmeniz güvenli hale gelecek. Bunu niye şimdi yapıyoruz? Çünkü 5 yıl önce öyle bir talep ve bu ihtiyacın farkındalığı yoktu. Artık bu talep oluştu, biz de buna yatırım yapmaya başladık. Ürünün prototipini çıkardık. Yıl ortasında tanıtımını yapacağız. Yıl sonuna kadar pazara sunmuş olacağız. Çok yakın zamanda yerli bir cep telefonu üreticisiyle bunu pazara sunmayı hedefliyoruz."

"Türkiye'deki haberleşme altyapıları Çinlilerin tekelinde"


Bugün Türkiye’deki haberleşme teknolojileri altyapılarının Çinli firmaların tekelinde olduğuna da değinen Atalay, “O firmaların ürünlerine yapılacak uzaktan bir müdahaleyle Türkiye'nin bütün haberleşme altyapısı susturulabilir. Eskiden şebekelerimizde çok fazla üreticinin ürünleri vardı, Avrupa'dan Amerika'dan, Uzak Doğu'dan ama bugün Türk telekomünikasyon sektörü neredeyse tekel olarak Çin firmalarının ürünlerinin hakimiyeti altında ve bu bir risk.” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)