Kanji Alfabesi (Japon Alfabelerinden)

Kanji Alfabesi


Kanji Alfabesi

Kanji alfabesi; Japonların kullandığı bir alfabedir. Bu alfabede harf harf kullanılan bir alfabe yoktur. Kanji alfabesinde her kelime ayrı bir simge ile gösterilir. Çin kökenli Kanjiler kolaylık olması açısından türetilmiş iki adet hece alfabesi vardır. Kanji alfabesi Japonya'nın alfabesi olduğundan fonetiğini anlayabilmek için ilk önce öğrenilmesi gereken şey hece düzenidir.  Mesaj için harika anlamına gelmektedir Çince yazı karakterlerini Japoncada verilen isimdir. Japonca'ya Çince yazının gelişi üzerine farklı teoriler vardır. Beşinci yüzyılda Budist olan rahipler tarafından Japonya'ya getirildi düşünülmektedir Çince karakterler Japon diline girdiğinde Çince Zeki okunuşu ve karakterlerin kelime anlamları Japoncada önceden beri kullanılmakta olan söylenişi kum genel olarak ikili bir fonetiğine sahiptir. Bu harflerin hızlı yazılımı diğer Japonca harf bilgisi olan hiragana ve katakana dizelerini doğurmuştur. Japoncada dil ve formları ile kanji kullanımı isimler fiil kökleri ve sıfat ile sınırlanarak şekilleri sadeleştirmiştir. On binleri bulan karakterler bulunmaktadır. 1945 adet günlük kullanım kanjileri olan jooyoo kanjisidir. Kimi isimlerinde kullanılan kanjiler ise 983 karakter içeren kişi adları kanjileri olan jinmeiyoo  kanjileridir.

Göktürk alfabesi için tıklayınız.

Türk dünyasında kullanılan alfabeler için tıklayınız.

Kazak alfabesi için tıklayınız

Kırgız alfabesi için tıklayınız.

Osmanlı alfabesi için tıklayınız.

Rus alfabesi için tıklayınız.

Tatar alfabesi için tıklayınız.

Sağır-Dilsiz alfabesi için tıklayınız.

Bulgar alfabesi için tıklayınız.

Çin alfabesi için tıklayınız.

Yunan alfabesi için tıklayınız.

Enokyan alfabesi için tıklayınız.

Sanskrit alfabesi için tıklayınız.

Kiril alfabesi için tıklayınız.

Viking alfabesi için tıklayınız.

Mors alfabesi için tıklayınız.

Körler alfabesi, Braille alfabesi için tıklayınız.



Japonca ilk dönemde sadece bir konuşma diliydi. Bir alfabeye sahip değillerdi. Beşinci Yüzyıldan sonra Çin'den kanji dejilen harflerden oluşan yazı sistemini alarak japoncaya uyarlamışlar bu şekilde de kanji alfabesi oluşmuştur Japoncada kullanılan Kanji alfabesi Japonca kökenli kelimeler için yazı yazmakta kullanılır. Kanjiler Antik Çağ insanlarının doğadaki şekilleri basite indirgeyerek çizmesi ile meydana gelmiştir. Her Kanjinnin farklı bir anlamı vardır yani her kanji farklı bir sözcüğü kapsamaktadır. Kanji alfabesinin  doğuşu Çin'e kadar uzanır. Ilk zamanlarda Japonların kendi dilleri vardı, ancak alfabeleri yoktu.
Kanji Alfabesi

Beşinci yüzyılın sonlarına doğru Çinliler'in kullandığı yazı sistemini alıp Japonca uyarlamışlardır. Bu yüzden Japoncada karşılayan iki farklı oluşumu vardır. Birisi Kanjilerin Çince okunuşu diğeri ise Japonca konuşuruz okuma sistemi öğrenirken iki okunuşu da ezberlemek gerekir. Çünkü Kanji okuma mantığı kısaca bir kelimeyi karşılıyorsa Kunyomidir. Çince okunuşu ise Onyomidir. Diğer bir mantık ise Kanji yanında başka birkaç kelime varsa bir özel isimdir. Kanji alfabesi kullanıldığı için alternatif yöntemlerin hepsinde farklı anlamlar taşımaktadır. O yüzden de öğrenmesi en zor diller arasında yer alır. Günümüzde Japonca dilini geniş kapsamlı olarak bilen insan sayısı kendi kültürleri haricinde neredeyse çok minimize oranlardadır.
 
 
 
Kanjinin ortaya çıkışı mısır hiyeroglifleri gibi İlkel resimlerini çizilmesinden kaynaklanır. Çeşitleri ve isimleri ifade eden bu İlkel resimli şekillerden oluşan bir ideogramdır. Aradan geçen zaman içerisinde birçok gelişme göstermiştir. Japonların milattan sonra üçüncü yüzyıla kadar kendi yazıları olmadığından Kore yoluyla Çin'den Japonya'ya gelen Çince karakterleri Japonlar ilk kez bu yüzyılda tanımışlardır. Yamato İmparatorluğu Sarayının Koreli öğretmenleri klasik Çince yazılarla birlikte çok kısa bir süre sonra Kanjileri yazarlar Japonya' ya getirmişlerdir. Çince kelimeler Çince kelimelerin tek heceli olmaları nedeniyle çok heceli Japonca kelimeyi yazarken sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Bunun için de kanjinin yanına Kana alfabesini geliştirmek zorunda kalmışlardır. Kaşeler japoncanın yapısına geçerken japoncanın gramerini ve telaffuzzuna göre birçok değişikliğe uğramışlardır. İkinci Dünya Savaşının sonuna kadar Japonca'da 3600 kadar kanji kullanılmaktaydı daha sonra temel eğitim için 1945 kanji belirlenerek kanjilerin sayısı  sınırlandırılmıştır.

Yorumlar (0)