Osmanlı Alfabesi, Osmanlıca Alfabe

Osmanlı Alfabesi, Osmanlıca Alfabe


Osmanlı Alfabesi, Osmanlıca Alfabe


Osmanlıca Alfabe, Osmanlı devletinin kendi coğrafyasında kullanılmış olan alfabedir. Osmanlı alfabesi temel olarak Arap harflerinden oluşmuşsa da Arapçada bulunmayan bazı harflerde Osmanlı harflerine eklenmiştir. Bu eklenen harflerin dışında kullanılan diğer harfler çim, gef, pe, nef ve je harfleridir. Osmanlı alfabesi toplam olarak 34 harften meydana gelen bizim eski alfabemizdir. Alfabede sesli harfler ve hareketler yerine çoğunlukla vav, elif, ye ve he harfleri kullanılarak yazılmaktadır. Çünkü Elif harfi hem başta hem de sonda A harfi olarak okunur, fakat E olarak da okunmaktadır.

Vav harfi ise hem ortada hem de sonda u, ü, o ve ö sesli harfleri olarak kullanılırdı. Bazen vav harfinin sadece V harfi olarak da kullanılırdı. He ise, sözcüklerin içerisinde E harfinin yerine hatta tek he sesi olarak kullanılırdı. Eğer sözcüğe başlarken I ya da İ harfi kullanılacak ise, o zaman da Elif ile ye harfleri yan yana getirilerek I ve İ sesi alınırdı. Kısaca Osmanlıca alfabesi Arap alfabesindeki eklemeler ile oluşturulduğu için Türkçe diline çevrilerek yazılı bir hale getirilmesi için uygun olarak görülen bir alfabe biçimi değildir. Fakat Türk toplumunun İslamiyeti kabul ettikten sonra Osmanlıca alfabesi Yüzyıllar boyunca Arap alfabesine uyarlandığı şekli ile meydana getirilmiş olan harf topluluğudur.

 Arapça Alfabesi Nasıl Yazılır?

 
Öncellikle Osmanlı alfabesi sağdan başlayarak sola doğru yazılmaktadır ve yine aynı şekilde okunur. Osmanlı alfabesinde kullanılan Arapça harflerin temel ya da küçük harf ayrımı yapılmaz. Osmanlı alfabesinde yazılan Arapça kelimeler için herhangi bir noktalama işareti için kesin bir kural bulunmamaktadır.
 
 
 
Osmanlıca Alfabe

Yazı yazılırken Arap harfleri çoğunlukla sözcüklerin başında, sonunda ya da ortasında farklı olarak yazılabilir. Ancak bazı harfler mesela re, je, dal, vav ve zel harfleri yazılırken sonraki gelen harfler ile birleşmez. Osmanlı alfabesindeki esas hedef ise, yazımından daha çok yazılmış olan Arapça metinleri çok iyi bir şekilde okunmasıdır. Osmanlı alfabesine eklenen harfler özellikle farsça dilinden kalıpları ve ekleri ile yer verilmiştir. Osmanlı edebiyatında ziyadesi ile fars harflerinin etkisi daha fazla görülmektedir. Ayrıca Osmanlıca alfabesinde kullanılan Arapça harfler genellikle sözcüklerin içinde farklı biçimlerde kolaylıkla yazılabilir.
 
 
Osmanlıca Alfabe

 
Osmanlıca ve Osmanlının Türkçesi olarak isimlendirilmiş olan dilin yazılımı için kullanılmıştır. Osmanlı devletinin önemli olan resmi evraklarının yazılmasının dışında, saray yazışmalarında, idari işlerde, sanatsal ve bilimsel eserlerin yazılımında Osmanlıca alfabesi kullanılmaktadır. Ayrıca Osmanlıca alfabesi hem İslami tarih hem de Türk tarihi açısından önemli olan bir kaynaktır. Geçmişte kullanılan Osmanlıca ve Osmanlı alfabesi ile yazılan bu kaynaklar insanlık tarihi için çok önemli eserlerdir.
 
 
Osmanlıca alfabesi özellikle farklı yazı biçimi kullanılmasından dolayı yazılmış olan Osmanlıcayı Türkçeye çevirmek oldukça zor bir iştir. Eğer hem Osmanlıca alfabesi hem de Arap alfabesi kullanılarak Türkçe sözcükler yazılmak istenir ise, mutlaka Osmanlıca ve Arap alfabelerinin bütün özellikleri bilinerek kullanılan seslerin doğru yerlerde yazılması ve okunmasını sağlayacak şekilde yazılmasına özen gösterilmelidir.

Göktürk alfabesi için tıklayınız.

Türk dünyasında kullanılan alfabeler için tıklayınız.

Kazak alfabesi için tıklayınız

Kırgız alfabesi için tıklayınız.

Osmanlı alfabesi için tıklayınız.

Rus alfabesi için tıklayınız.

Tatar alfabesi için tıklayınız.

Sağır-Dilsiz alfabesi için tıklayınız.

Bulgar alfabesi için tıklayınız.

Çin alfabesi için tıklayınız.

Yunan alfabesi için tıklayınız.

Enokyan alfabesi için tıklayınız.

Sanskrit alfabesi için tıklayınız.

Kiril alfabesi için tıklayınız.

Viking alfabesi için tıklayınız.

Mors alfabesi için tıklayınız.

Körler alfabesi, Braille alfabesi için tıklayınız.

Yorumlar (0)