4,500 Yıl Önce İspanya’da Tüm Erkekleri Yok Eden İstila

4,500 Yıl Önce İspanya’da Tüm Erkekleri Yok Eden İstila

Yazan: Berfin Kazaz

Yeni araştırmalar, İber yarımadasındaki tüm yerel erkeklerin üstün teknolojiye sahip düşman işgalciler tarafından öldürüldüğünü gösteriyor. 5.000 yıldan daha fazla bir süre önce, göçebe bir çoban grubu, kıtanın geri kalanını fethetmek için doğu Avrupa’daki bozkırlardan kaçtı. Bugün Yamna veya PitGrave kültürü olarak bilinen grup, yeni toprağını hızla işgal etmelerini sağlayan, tekerlekli arabaları olan yeni bir teknoloji getirdi. 4,500 yıldan daha uzun bir süre önce, bu insanların soyundan gelenler İber yarımadasına ulaştı ve uluslararası bir grup bilim insanın yaptığı yeni araştırmaya göre, yerel halkın erkeklerini yeryüzünden sildi. “Bu iki popülasyonun çarpışması kolay değildi; bunun yerine, gelen işgalciler, yerel erkekleri dışarı itti, ”diyor Harvard Üniversitesi’nde genetik profesörü olan David Reich, araştırmanın sonuçlarını, yayınlamadan önce 22 Eylül’de New Scientist dergisinin düzenlediği bir etkinlikte sunarken.

İspanyol bilim insanı Íñigo Olalde iki hafta önce Almanya’ nın Jena kentinde düzenlenen bir konferansta, düşman işgalcilerin bugünkü İspanya ve Portekiz’e gelmelerinin “hızlı ve genel genetik bir etkiye sahip olduğunu” söyledi. Olalde’ye göre, Tunç Çağı boyunca, takip eden popülasyonlar “genetik bilgisinin yüzde 40’ını ve Y kromozomlarının yüzde 100’ünü göçmenlerden alıyorlardı.
Çocukların Y kromozomunu babalarından miras aldıkları göz önüne alındığında, “bu, gelen erkeklerin yerel kadınlara yerel erkeklere göre çok daha öncelikli erişime sahip oldukları anlamına geliyor” dedi.

İber yarımadasında toplanan 153 kişinin kalıntılarının DNA’sını analiz eden çalışma, dünyadaki en önemli bilimsel dergilerden birinde yayınlanacak. Barselona Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nden genetikçi CarlesLalueza-Fox’un da çalıştığı araştırmayla ilgili her ikisi de Harvard Üniversitesi’nden olan araştırmacılardan neReichne de Olade, daha fazla ayrıntı paylaşmak istemedi.
Üç yıl önce Reich başkanlığındaki bir başka araştırma ekibi, Avrupa dillerinin – çoğu Avrupa dilinin ait olduğu aile – Yamna kültürü ve onların soyundan gelenlerin geliştirdiğini öne sürdü.
Barselona Özerk Üniversitesi’nden tarihçi RobertoRisch, EL PAÍS’e, İspanya’nın güneydoğu bölgesindeki Murcia’daki La Bastida kazı bulgularının “büyük bir sürpriz” ortaya çıkardığını söyledi.
“İber yarımadasının yalnızca 8.000 ya da 9.000 yıl önceki ilk Neolitik göç dalgasıyla değil aynı zamanda 4.500 yıl önceki bir gup tarafından da sömürgeleştirildiğini ve beraberinde çok farklı bir kültürü de getirdiğini fark ettik” dedi.

4,500 yıl öncesine ait dünya katmanlarında dört tekerli savaş baltaları ve arabaları bulunabilir. “Ondan sonra, neredeyse bütün erkeklerin mezarları silah, süslemeler, zenginlik göstergeleriyle doluydu. Arkeoloji, erken Neolitik dönemin eski eşitlikçiliğinden kopmuş olan hiyerarşik bir toplumun işaretlerini ortaya koyuyor ”dedi.

Reich’in araştırma ekibinden elde edilen bulgular, geçen yıl Dublin’deki TrinityCollege’den genetikçiler Dan Bradley ve Cambridge University’denRuiMartiniano tarafından yayınlanan bir çalışma ile de destekleniyor. Bu araştırma ekibi, Portekiz’deki arkeolojik alanlarda bulunan 14 kişinin kalıntılarının DNA’sını inceledikten sonra, İber Yarımadası’ndaki Bronz Çağı boyunca Y kromozomunda bir “ara” keşfettiğini açıkladı.

Martiniano, “Y kromozomunun neden değiştirildiğine bakılırsa, bozkırlardaki popülasyonların üstün teknolojiye, daha iyi silahlara ve ayrıca savaşta avantaj sağlayabilecek evcil atlara sahip olduğunu söyleyebiliriz” diyor.

Yorumlar (0)