Maya Kralının Maskesi Bulundu

Maya Kralının Maskesi Bulundu

Arkeologlar, Meksika’da bulunan ve ünlü bir Maya şehri olan Palenque’de, kral Pakal’ın maskesi de dahil olmak üzere birçok keşif yaptı.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden araştırmacılardan oluşan ve Arnoldo González Cruz önderliğindeki ekip, kent merkezinde yer alan saray kompleksinin temellerini araştırken Maya kralı Pakal’a ait olduğu tahmin edilen alçı maskeyle birlikte seramik figürinler, saksılar, oyulmuş kemik parçaları, yeşimtaşı, çakmaktaşı, sedef ve obsidyen parçaları ile hayvan kemikleri keşfettiler. 

Araştırmacılar, buldukları maskenin yüz özelliğine baktıklarında ( kırışık yüz ve alt dudak kıvrımı ) yüzün Maya kralının yaşlılığını temsil ettiğine inanıyor. Eğer bu doğrulanırsa, yaşlı bir Pakal’ın bulunduğu ilk tasvir olacak. Yapılan çalışmada bir de burun takısı bulundu.

Burun takısı, daha önce bir Maya arkeolojik alanında, hatta Mezoamerika’da bile bulunmamıştı. Arkeologlar, burun takısının Pakal’a ait olmasa bile onun yaşadığı dönem olan Geç Maya Klasik döneme ait olduğunu belirtti. Araştırmacılar, Pakal için dikilmiş olan türbede çalışmalarına devam ediyor.

Önümüzdeki haftalarda, 12 yaşında tahta yükselen ve 68 yıl hükümdarlık yapan Pakal ile ilgili keşiflere rastlanabilir.

Kaynak: https://www.scientias.nl/masker-van-langst-regerende-maya-koning-ontdekt-in-mexico/

Çeviren: Kuzey KILIÇ

Yorumlar (0)