TİKAL-GUATEMALA - ORMAN ALTINDA KAYBOLMUŞ MAYA ŞEHRİ KEŞFEDİLDİ 

Araştırmacılar, Işık Algılama ve Aralığı için kullanılan LiDAR adlı bir haritalama tekniği kullandılar. Nabızdaki lazer ışığını yerden koparır ve yoğun yapraklarla gizlenmiş kontürleri açığa çıkarır. Resimler, Mayaların peyzajı önceden düşünülenden çok daha geniş bir biçimde değiştirdiklerini ortaya koydu.

Dünya Tarihi 04.02.2019, 20:54 04.02.2019, 21:00
TİKAL-GUATEMALA  - ORMAN ALTINDA KAYBOLMUŞ MAYA ŞEHRİ KEŞFEDİLDİ 

ORMAN ALTINDA KAYBOLMUŞ MAYA ŞEHRİ KEŞFEDİLDİ 
TİKAL-GUATEMALA

By ASSOCIATED PRESS 
February 3, 2018 (GUATEMALA CITY) 

Guatemala- Tikal'daki Maya arkeolojik alanının tasvir edilmesi, LiDAR hava haritası kullanılarak oluşturuldu.
Canuto & Auld-Thomas / AP yoluyla PACUNAM)

Yüksek teknoloji ürünü bir hava haritası tekniği kullanan araştırmacılar, Guatemala'nın Peten bölgesinin yoğun ormandaki daha önce keşfedilmemiş Maya evleri, binaları, savunma işleri ve piramitleri keşfetti ve daha önce düşünülenden fazla,milyonlarca insanın orada yaşadığını düşündürdü. .

Endüstriyel ölçekli tarım alanları ve sulama kanallarını içeren keşifler Perşembe günü Guatemala'nın Maya Mirası ve Tabiat Vakfı ile çalışan ABD, Avrupa ve Guatemal arkeologların bir ittifakı tarafından ilan edildi.
Çalışma, yaklaşık 10 milyon kişinin Maya Ovası'nda yaşamış olabileceğini ve bu tür büyük gıda üretiminin gerekli olabileceğini tahmin ediyor.
Tulane Üniversitesi Antropoloji profesörü Marcello A. Canuto, "-Tahmin edilen-İnsanlardan iki kat fazla üç kat daha fazla (sakinler) var" dedi.

Araştırmacılar, Işık Algılama ve Aralığı için kullanılan LiDAR adlı bir haritalama tekniği kullandılar. Nabızdaki lazer ışığını yerden koparır ve yoğun yapraklarla gizlenmiş kontürleri açığa çıkarır.
Resimler, Mayaların peyzajı önceden düşünülenden çok daha geniş bir biçimde değiştirdiklerini ortaya koydu; Bazı alanlarda mevcut arazilerin yüzde 95'i ekildi.
Tulane Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Profesör Francisco Estrada-Belli, "Tarımları çok daha yoğun ve bu nedenle düşündüğümüzden daha sürdürülebilir" diyor ve Tulane Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Profesör Francisco Estrada-Belli, antik Mayaların kısmen boşaltılmış bataklık alanlarına dikkat çekerek, O zamandan beri çiftçilik olarak değerlendirildi.

New York'taki Ithaca Koleji Antropoloji Yardımcı Doçenti Thomas Garrison, "Burada devlet katılımı var, çünkü büyük kanallar doğal su akışlarını yönlendiren büyük kanalların kazdıklarını görüyoruz" dedi.
Yapılan haritalamanın 810 mil karelik (2.100 kilometre karelik) hareketi, M.Ö. 1000 yıllarında MS 900'e kadar gelişen Maya'nın yoğun olarak işgal ettiği alanı genişliyor. Onların torunları hala bölgede yaşıyor.
Eşleme, plazalar ve piramitler bulunan dört büyük Maya tören merkezi de dahil olmak üzere yaklaşık 60.000 bireysel yapı tespit etti.

Garrison, bu yıl yaptığı açıklamada, yollardan birinin ortaya çıkması için LiDAR verileriyle sahaya gittiğini söyledi. "Buldum, ama eğer LiDAR'ı kullanmamış olsaydım ve onun olduğunu bilseydim, orman bu kadar yoğun olduğu için onun üzerinde yürüdüm" dedi.
Garrison, sonraki nesiller çiftlikleri tarafından tarlaları, yolları ve ek binaları tahrip edilen bazı eski kültürlerin aksine ormanın Maya tarlalarını ve yapılarını yetiştirip sakladığı ve onları sakladığı ve koruduğunu belirtti.
Projede çalışan ve şehirde uzmanlaşan Garrison, "Bu çabalar bizi keşfetme çabalarımızı uzun süredir engelleyen ormanda, aslında kültürün manzara üzerinde yarattığı etkinin bu büyük koruyucu aracı olarak çalıştı" dedi. 
(El Zotz'un yakınında, Tikal'da.)

LiDAR, Garrison'un "bir Maya kalesi dışında başka bir şey düşünülmeyeceğini" söylediği iki site arasında önceden tespit edilmemiş bir yapı olduğunu ortaya koydu.
"Bu hendek ve suralarla donatılmış bu tepenin kalesi ... oraya gittiğimde, bunlardan bir tanesi boyu dokuz metreydi" diye belirtti.
Bir bakıma yapılar özgün bir şekilde saklandı.
Canuto LiDAR görüntülerinin "Bunu gördüğümüz anda birazcık koyu birşey hissettik" dedi. "Bunlar her zaman fark etmeden üzerinde yürüdüğümüz şeylerdi" dedi.

mayalılar kehanetleri  xmaya uygarlığı özellikleri  xmayaların gizemi  xmayalar nerede yasamistir  xmayalılar çetesi  xmayalar kimdir nerede yaşamışlardır  xmaya medeniyeti özellikleri  x

Yorumlar (0)