SONUNDA! TÜRKÇENİN KÖKEN VE ANLAM BİLGİSİ SÖZLÜĞÜ YAZILIYOR!

ÇOK ÇOK GÜZEL BİR GELİŞME!

“TÜRKÇENİN KÖKEN VE ANLAM BİLGİSİ SÖZLÜĞÜ” YAZILIYOR!

Prof. Dr. Günay Karaağaç Hoca'mızı şimdiden kutluyoruz, ayakta alkışlıyoruz!

Bu güzel gelişmeyi duyuran Prof. Dr. Ekrem Barak Arikoglu Hoca'mıza da saygı ve sevgiler sunuyoruz.

“TÜRKÇENİN KÖKEN VE ANLAM BİLGİSİ SÖZLÜĞÜ”

Bu hafta Ardahan’da üç gün geçirdim. İki sohbet toplantısı, bir doktora yeterlilik sınavına katıldım. Türklük Biliminin üstatları Günay ve Ceval Hocalarımla bolca sohbet fırsatım oldu. Benim için Türklük biliminin yaşayan en önemli üç isminden biri Günay Karaağaç’tır. Günay Agayın yazdığı eserlere bakınca hemen herkes bu fikrime katılacaktır. 

Geçen yaz Moğolistan seferinde gördüğümüz hocamızın sağlık sıkıntısı ortadan kalkmış. Yeniden gençleşmiş. Sabahları saat dört-beşte kalkarak, Türklük Biliminin en çok ihtiyacı olan, köken bilgisi sözlüğünü bitirmeye çalışıyormuş. Dört bin beş yüz sayfa yazmış, şimdi kontrol ediyormuş. Bir yıl içinde kontrolünü de bitirebilecekmiş. Hocam çalışmasını bilgisayarda bana da gösterdi. Heyecanlandım doğrusu. Çalışma daha önce yapılanlara hiç benzemiyor, benim hayal ettiğim tarzda. Eski Türkçeden başlayarak sözlerin Moğolcadaki şekilleri de dahil olmak üzere şekil ve anlamları veriliyor. Anlam öbeklerinden hareketle birbiriyle hiç ilgisi yokmuş gibi görünen sözcüklerin ortak kök yapılarına iniliyor. Kelimenin tam anlamıyla “ezberleri bozacak” bir etimolojik sözlük geliyor.

Hem Ardahan’ın havasının, sakin çalışma ortamının hocamın sağlığına iyi gelmesine hem de “Türkçenin Köken ve Anlam Bilgisi Sözlüğü”nün bitmek üzere oluşuna çok sevindim. Bu sevincimi sizlerle paylaşmak istedim.

Yorumlar (0)