Edat Tümleci Konu Anlatımı

Edat Tümleci Konu Anlatımı

Edatlar kendi başlarına bir anlam taşımayan ancak başka kelimelerle kullanıldığında bir anlam kazanabilen bir sözcük türüdür. Cümle içerisinde edatın kullanıldığı söz öbekleri “edat tümleci” olarak adlandırılır.

Ancak bu konuda kaynaklarda farklı bir bilgi karşımıza çıkabiliyor. Çoğu dil bilgisi kaynağı edat tümlecini zarf tümleci içerisinde değerlendirmektedir. Biz de zarf tümleci konusunda bu konuya değinmiştik. Her ne kadar zarf tümleci içerisinde değerlendirilse de ayrıca edat tümlecini bilmekte fayda var.

Edat Tümleci Nasıl Bulunur?

Edat tümleci cümle içerisinde yüklemi “Vasıta, sebep ve birliktelik” yönleriyle anlamlandırır. Edat tümleçlerini bulabilmek için yükleme şu sorular yöneltilir:

Ne ile?

Kiminle?

Neden? (İçin edatıyla)

Örnek

Taraftarın sesiyle kendimize geldik. -> Ne ile? = taraftarın sesiyle

Seni görmek için onca yol geldim. -> Neden geldim?

Arkadaşıyla birlikte maça gelmişti. -> Kiminle? = arkadaşıyla

Arabasıyla okula geldi. -> Ne ile? = arabasıyla

Zarf Tümleci Konu Anlatımı

Cümlenin ögeleri içinde sıklıkla kullanılan tümleçlerin başında zarf tamlayıcısı olarak da adlandırılan zarf tümleci yer almaktadır. Fiilin anlam bakımından çeşitli özelliklerde sınırlama ya da tamamlama görevi taşıyan bir cümle unsurudur.

Yüklemi durum, zaman, sebep, hal, miktar, yön gibi anlamlarla tamamlar. Zarf tümleçleri cümle içerisinde edatlarla da sağlanabilir. Bunun örneklerini aşağıda ayrıca vereceğiz.

Yorumlar (0)