Türkçedeki Yozlaşmaya Yasal Düzenleme

Türkçenin doğru kullanımı ve giderek artan yabancı dildeki şirket, pastane, AVM veya hastane adlarına karşı önemli bir adım atılıyor. Konu, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulunda masaya yatırılırken Türkçenin kullanımı konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiği görüşü ortaya çıktı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulunun son toplantısında Türkçenin korunması konusunda atılacak adımlar değerlendirildi. Bu konuda, Türk Dil Kurumunun yaptığı çalışmalar ile geçmiş dönemlerde TBMM’de hazırlanan taslaklar anımsatıldı. Yabancı dille yazılan ilan, reklam, pano, afiş, şirket, lokanta, otel, AVM adlarının giderek arttığına dikkat çekilerek, birçok yerde kullanılan İngilizcenin ‘olağanmış’ gibi algılanmaya başladığı vurgulandı. İngilizcenin yönlendirme için ikinci dil olarak kullanılabileceği ancak ilk ası (tabela) adlarının mutlaka Türkçe olması gerektiği belirtilerek “Başımızı nereye çevirsek yabancı adlı oteller, AVM, şirketler, hastaneler görüyoruz. Yeni bir yasal düzenleme yapılarak bu uygulamaya son verilmeli” görüşü dile getirildi.

'TV YAYINLARINI DA KAPSASIN’
Yüksek İstişare Kurulunda televizyon yayınlarında da sunucu veya yayınlara katılan konukların birçoğunun Türkçe karşılıkları bulunmasına karşın yabancı kökenli sözcükleri kullandıkları anımsatıldı. “Örneğin daha etkileyici olduğunu düşünerek, ‘uzlaşma’ yerine ‘konsensüs’ kullanılıyor. Bir düzenleme yapılacaksa televizyonlarda kullanılan dile yönelik de adım atılmalı” değerlendirmesi yapıldı.

Alıntı: Yücel Kayaoğlu - Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)