Cengiz Topel Kimdir?

CENGİZ TOPEL 

Bir çoğumuzun ismini bildiği, fakat nerede ne şekilde şehit edildiğinin bilinmediği ''Yüzbaşı Cengiz Topel''

Türk pilot yüzbaşı Cengiz Topel. 1964'te Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı ve esir düştü. Rumlar tarafından hastanede öldüğü belirtilen Topel'in naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlardan alınabildi.

Rumlar barış gücü askerlerinin gözü önünde onu esir aldıktan sonra Lefkoşa’ya götürürler.Türkiye, Lefkoşa BE aracılığıyla Yüzbaşının serbest bırakılması ister. Rumlar Yüzbaşı Cengiz Topel’in hayatta olduğunu ve sorgulandığını bildirirler. Fakat beş gün sonra naaşını Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri vasıtasıyla Türk yetkililere gönderirler. naaşı üzerinde işkence gördüğü anlaşılır. genç Yüzbaşıyı korkunç işkencelere tâbi tutarak öldürmüşlerdir.

naaşını inceleyen Eşref Düşenkalkar’ın ifadesi gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. KIBRISLI Türklerin, Rumların saldırıları karşısında kurduğu Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) üyesi ve Ada'daki mücadelenin simge isimlerinden biri olan Eşref Düşenkalkar kendi ağzından olayı şöyle anlatmaktadır.

Türk doktorların ve Birleşmiş Milletler askerlerinin huzurunda Topel’in cesedini dikkatle incelediğimde, sol gözünün Rumlar tarafından tahrip edilmiş ve her iki kolunun pazusunun matkapla delinmiş olduğunu gördüm. Edep yerleri ezilmiş, kafatasının sol tarafına bir beton çivisi çakılmıştı. Sol ayağı da kırılmıştı. Bunlar yetmezmiş gibi, boğazından göbeğine kadar göğsü yarılmış ve çuval diker gibi yeniden dikilmişti. İç organlarını çalmışlardı, akciğeri ve kalbi noksandı.

Bu Makale, Tavrida National V.I. Vernadsky Universitesine Rusca olarak Tercüme Edilmiştir

Yorumlar (0)