Kırgızistan'da kımız tedavisi

Kırgızlar, kımızı bir tedavi yöntemi olarak kullanıyor. Suusamır vadisinde tedavi hizmeti veren işletmenin yöneticisi Barıktabasova: "Doğal tedavide kımızla vücudun toksinlerden temizlenmesi amaçlanıyor"

Kırgızlar kımızı asırlardır bir tedavi yöntemi olarak kullanmaya devam ediyor.

Kırgız sofraların vazgeçilmez içeceği olan ve yere dökülmesi günah sayılan bol mineral ve vitamin kaynağı kımız, kısrak sütünün mayalanmasıyla elde ediliyor.

Turizm işletmecilerinin yaylalarda kurduğu rehabilitasyon merkezlerinde yıllardan beri çeşitli hastalıkları iyileştirdiği ifade edilen at sütüyle tedavi yöntemi uygulanıyor.

At sütünün kronik hastalıklara, tüberküloz, bronşit, kansızlık, halsizlik, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtiliyor.

Başkent Bişkek’ten 153 kilometre mesafede, deniz seviyesinden iki bin 200 metre yükseklikte Suusamır Vadisi'nde at sütüyle tedavi merkezinin yöneticisi Gülbara Barıktabasova, muhabirine, kımızın elde edilme sürecini ve içeceğin insan sağlığına faydalarını anlattı.

Barıktabasova, kısrak sütünün mayalanmasıyla elde edilen kımızın, yaz aylarında tedavi amacıyla kullanıldığını belirterek, Suusamır Vadisi'nin sütün kalitesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Gülbara Barıktabasova, "Tedavi merkezimizin yanında at çiftliğimiz de var. Atlarımız bu büyük ve güzel vadide tüm gün otluyor. Bu yaylada 400'den fazla şifalı ot bulunuyor. Atlarımız temiz su içiyor ve bu otlarla besleniyor. Suusamır'daki atların sütü bunun için çok değerli. Yaylada otların sararmasıyla sütün tedavi edici etkisi de azalıyor." diye konuştu.

Barıktabasova, besin değerinin inek sütünden daha yüksek olduğunu belirttiği kımızın, kronik hastalıklara, tüberküloz, bronşit, kansızlık, halsizlik, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini, ayrıca tedavi sürecini tamamlayan kanser hastalarına önerildiğini ifade etti.

Merkezdeki tedavinin doktor gözetiminde yapıldığını anlatan Barıktabasova, doğal tedavide kımızla vücudun toksinlerden temizlenmesinin amaçlandığını kaydetti.

kımız faydaları, kımız haram mı, kımız nerede satılır, kımız alkol oranı, kımız tadı, kımız arkhi, kımız sarhoş eder mi, kımız yapımı,

Yorumlar (0)