HABABAM SINIFI ÖZETİ, HABABAM SINIFI ÖZET, HABABAM SINIFI, RIFAT ILGAZ

HABABAM SINIFI ÖZETİHABABAM SINIFI ÖZETHABABAM SINIFIRIFAT ILGAZ

HABABAM SINIFI ÖZETİ, HABABAM SINIFI ÖZET, HABABAM SINIFI, RIFAT ILGAZ, Kitap Özetleri, Türkçe Kitap Özetleri, 100 Temel Eser Kitap Özetleri

Diğer kitap özetlerine ulaşmak için tıklayınız.

Kitap Özetleri, Türkçe Kitap Özetleri, Edebiyat Kitap Özetleri, 100 temel eser Kitap Özetleri,

Türü: Roman

Yazarı: Rıfat Ilgaz

Kişileri: İnek Şaban, Güdük Necmi, Kel Mahmut, Tulum Hayri, Hafize Ana, Külyutmaz

ÖZET

Tatil bitmiş okullar açılmıştır. Lisenin en haylaz sınıfı olan Hababam’ın öğrencileri yine bir araya gelmiştir. İnek Şaban, Güdük Necmi, Tulum Hayri ve diğerleri... Hababamlıların ders çalışarak sınıf geçmek gibi bir umudu yoktur. Her zamanki gibi kopya çekmek tek çıkar yoldur. En büyük dertleri, kendilerini yalnız kopya çektikleri için değil sigara içtikleri ve okuldan kaçtıkları için de cezalandıran Müdür Yardımcısı Kel Mahmut’tur.

Tarih Öğretmeni Külyutmaz, hiçbir öğrenciye kopya çektirmemekle övünmektedir. Ama Hababam engel tanımaz. Fakat tarih dersinden başarı ile çektikleri kopya diğer derslerden başarılı olmalarına yetmez.

Sınıftaki bütün öğrenciler ilginç özellikleriyle ön plana çıktığından herkesin bir lakabı vardır. Bunların arasında en dikkat çekici olanı saf gibi görünmesine karşın son derece kurnaz bir kişiliğe sahip olan İnek Şaban’dır. Ama bu saf görünüş, arkadaşlarının kendisine sık sık şaka yapmasına yol açar. Bu şakaların en ağırı bir kızın ağzından İnek Şaban’a aşk mektubu yazmalarıdır.

Şaban, buna inanır ve hayaller kurar. Fakat geç de olsa arkadaşlarının kendisine şaka yaptığını anlar. Hababam sınıfı çok tembelse de aralarındaki ilişki çok sağlamdır. Birbirlerinin bu ağır şakalarına bile kızmazlar.
Kopyalarla, şakalarla, cezalarla yılsonu gelir. Hababam sınıfı her zaman olduğu gibi yılsonu programını hazırlamakla görevlidir. Herkesin beğenisini kazanan güzel bir program hazırlarlar. Tabi yine sınıfça “çakmışlardır. Gelecek yıl buluşmak üzere vedalaşırlar.


Kitap halinde 1957 yılında yayımlanan Hababam Sınıfı’nın birçok devam kitabı yayımlanmıştır. Eser, tiyatroya ve sinemaya da uyarlanmıştır. Rıfat Ilgaz, bu kitabıyla ezberci ve hayattan uzak eğitim anlayışının eleştirisini yapmak istemiştir.

Yorumlar (0)