HANIMIN ÇİFTLİĞİ ÖZET, ORHAN KEMAL, HANIMIN ÇİFTLİĞİ

HANIMIN ÇİFTLİĞİ ÖZET - ORHAN KEMAL

Kitap Özetleri, Türkçe Kitap Özetleri, 100 Temel Eser Kitap Özetleri

Diğer kitap özetlerine ulaşmak için tıklayınız.

Kitap Özetleri, Türkçe Kitap Özetleri, Edebiyat Kitap Özetleri, 100 temel eser Kitap Özetleri,

Türü: roman

Yazarı: Orhan Kemal

Kişileri: Güllü (Serap Hanım), Muzaffer Bey, Ramazan, Cemşir, Berber Reşit, Yasin Ağa, Habib, Avukat Erdoğan Bey

ÖZET

Hanımın Çiftliği, Orhan Kemal’in Vukuat Var romanının devamıdır. Romanda bir fabrikada çalışan Güllü, sevgilisi Kemal öldürülünce zengin, çiftlik sahibi Muzaffer Bey’in yeğeni Ramazan’la evlendirilmek üzere çiftliğe gönderilir. Ancak Güllü, biraz saf bir tip olan Ramazan’la evlenmek istemez. Zaten çapkın bir tip olan Muzaffer Bey de yeğenini bir kenara iterek Güllü’ye göz koymuştur. Bu durum çiftlikte büyük bir hoşnutsuzluğa yol açar. Ancak herkesin itirazına rağmen Muzaffer Bey’le Güllü evlenir. Güllü adını değiştirmiş Serap Hanım olmuştur. Lüks arabalara biner, sosyetik toplantılara katılır ve bol bol alışveriş yapar. Bu gelişmeleri içine sindiremeyen ve uzun yıllardır çiftlikte bulunan kâhya Yasin Ağa çiftliği terk eder. Güllü’nün bu durumu fırsat bilen çıkarcı babası Cemşir ve Cemşir’in arkadaşı berber Reşit çiftliğe yerleşir.

Bu arada Muzaffer Bey’le toprak meselesi yüzünden arası açık olan Habib, 1954 seçimleriyle üyesi olduğu partinin iktidara geleceğini ve siyasi kanalla Muzaffer Bey’den toprağını geri alacağını düşünmektedir. Ancak Muzaffer Bey, aynı partiye üye olunca bu hayalleri boşa çıkar. İntikamın tek yolu olarak Muzaffer Bey’i öldürmek kalmıştır. Bir pusuyla bunu başarır. Artık çiftlik tümüyle Serap Hanım’a kalmıştır. Böylece çiftliğin adı da “Hanım’ın Çiftliği” olur. Serap Hanım, çiftliğin avukatı Erdoğan Bey’le evlenmeye karar verir. Ancak Avukat Erdoğan’ın bir tartışmada Habib’in kardeşine hakaret etmesi üzerine eski kinler alevlenir. Habib ve kardeşleri çiftliği ateşe verirler. Serap Hanım onları ele vermeyeceğine yemin ederek canını zor kurtarır. Muzaffer Bey’in katilleri gibi çiftliği kundaklayanlar da faili meçhul olarak kalır.

Orhan Kemal’in bütün romanları gibi sürükleyici bir kurguya sahip olan bu roman, yoksullukla zenginliğin çatışmasını, mal ve şehvet düşkünlüğünün sonuçlarını ele alıyor.

Yorumlar (0)