İSTANBUL’UN İÇ (BİR) YÜZÜ ÖZETİ, REFİK HALİT KARAY, İSTANBUL’UN İÇ (BİR) YÜZÜ

İSTANBUL’UN İÇ (BİR) YÜZÜ ÖZETİ - REFİK HALİT KARAY

Türü: Roman

Yazarı: Refik Halit Karay

Kişileri: İsmet, Kani, Kani’nin Annesi, Fikri Paşa, Paşa’nın Kayinvalidesi Hanımefendi, Dilara, Ragibe, Şadiye, Lütfi Pehlivan, Ahmet Bey, Zal Bey

ÖZET

Refik Halit’in bu romanı ilk baskılarında İstanbul’un İç Yüzü adını taşırken sonraki baskılarda İstanbul’un Bir Yüzü başlığıyla yayımlanmıştır.

Yazar, bu romanıyla İstanbul’un iki dönemini sosyal ve kültürel hayattaki değişimle birlikte verir. Abdülhamit Dönemi paşalarından Fikri Paşa’nın konağında sade, huzurlu ve asil bir hayat sürüp gitmektedir. Kişiliği ile örnek bir şahsiyet olan Fikri Paşa’nın konağında nezaket ve zarafet en yüksek derecede kendini gösterir. Bu konakta İsmet gibi yanaşma ya da evlatlık bir kız, Kani gibi yanaşma bir delikanlı da vardır. Konaktaki hayat böylesine sade ve huzur içinde akıp giderken savaşlar patlak verir. Abdülhamit Dönemi sona erer. Savaşla birlikte vurgunculuk ve talan da hat safhaya ulaşır. Bir zamanlar konakta o huzurlu hayatın bir parçası olarak hayatına devam eden Kani de bir fırsatını bulur ve zengin olur. Artık Kani de o dönemde çok sık rastlanan harp zenginlerinden biri olup çıkmıştır. Paranın verdiği özgüven ve şımarıklıkla eski çevresini çok küçümseyen Kani için her şey para ve lüks hayattan ibaret olmuştur.

Romanda harp zengini olarak yalnız Kani’nin adı geçmez. Pehlivan ve Külhanbeyi Lütfü de o karmaşa ortamından yararlanarak ve her türlü zorbalığı yaparak çok ciddi makamlara gelmiş, önemli bir servet edinmiştir.

Her ne kadar realist bir anlayışla kaleme alınmış olsa da esere sinen duygusal havadan ve bakış açısından hareketle Refik Halit Karay’ın 1908 öncesi İstanbul’unu harp zenginleri ile dolu diğer İstanbul’a tercih ettiği sonucunu çıkarabiliriz.

Olay zinciri, İsmet adlı yanaşma kızın günlüğü biçiminde düzenlenmiştir. Aslında Refik Halit’in bu romanında bildik anlamda olay zincirine de rastlayanlayız. Daha çok ekonomik ve sosyal değişimin toplumun değişik kesimleri üzerindeki etkilerinin betimlemesi diyebileceğimiz bir içerik söz konusudur.

Yorumlar (0)