KPSS İÇİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ-Mevlüt Karaaslan

KPSS İÇİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Mevlüt Karaaslan

- Erken çalışmaya başlamak büyük avantajdır. Kışın ALLAH korusun hasta olabiliyoruz ya da özel nedenlerden dolayı kendimize 1-2 gün ayırmak istiyoruz. İşte bugünlere yer açmak adına erken ders çalışmaya başlamak en iyisi.

- Çalışmalar yaparken konu iyice öğrenilmeli. Konuyu çalışırken sarı fosforlu kalemler ile önemli gördüğünüz yerleri çizin. Ben öyle yapıyorum. Çok faydasını gördüm. Üstelik tekrar yaparken hangi yerlerin önemli olduğunu görebiliyorsun. Zaman kaybını önlüyor.
- Konuya çalıştıktan sonra mutlaka konunun ardından gelen soruları çözün. 

- Hangi dersten başlayacağınız size kalmış. Kimisi genel yetenek ve kültür ile başlayıp bitirdikten sonra eğitim bilimleri ondan sonra da alan çalışmalarına yöneliyor. Kimisi de ilk olarak Alan dersleri ile çalışamaya başlıyor. Dediğim gibi bu durum değişebilir.

- Soru çözerken özellikle tamamı çözümlü, açıklamalı soru bankaları çok fayda sağlıyor. Cevaplara bakarken adeta konu tekrarı yapmış oluyorsunuz.

- Haftada 1 günü GENEL TEKRAR'a ayırabilirsiniz.

- Derslerin videolu anlatımlarını takip edin. Özellikle Tarih için (Ancak videolar çok zaman istiyor. Programınızı ona göre ayarlarsınız.) 

- Eğer çalışmak için yeterince vaktiniz varsa derslerin önemli görülen yerleri özet çıkarılarak çalışılabilir. Birçok arkadaşımız bu yöntemi uyguluyor.

- Tarih çok ayrıntılı bir ders. İlk çalışmanızda yüzeysel daha sonar da ayrıntılı çalışabilirsiniz.(Bütünden parçaya)

- Coğrafya'da bir parçayı yerleştirirseniz diğerleri çorap söküğü gibi geliyor. Özellikle bölgelerin meyve, sanayi vb. özelliklerini şifreleme yöntemi ile hatırlayabilirsiniz.

- Türkçede konudan ziyade soru çözmek gerekir. Çünkü sorular konuyu öğretiyor. Özellikle bilinmeyen kelimelere, ayrı ya da bitişik yazılan kelimelerle dikkate edilmeli. ( Sözlük elinizde bulunmalı. Yazım Kılavuzu bulundurulmalı.) Son yıllarda en çok hafife aldığımız ders TÜRKÇE. Paragraf soruları çok zorlamaya başladı.Fazla soru çözmek gerek. 

- Eğitim Bilimleri konularını ne kadar öğrenirseniz öğrenin sorularını çözmedikten sonra bir şeye yaramıyor. Eğitim konuları tanımlardan oluşur. Oysa sınavda tanımlardan ziyade örneklendirmeler çıkar. Bu örnekleri de ancak farklı soru kalıplarını çözerek anlayabilirsiniz. Çıkmış soruları çözmenin en büyük avantajını eğitim bilimleri sorularında anlayacaksınız. Eğitim bilimlerinin çoğu sorusu hikaye kıvamındadır. Mantığını kavramaya çalışın. 

- Özellikle alan derslerine çalışırken en çok zorlandığınız dersten değil, daha kolay yaptığınız dersten başlayın. En sona en çok zorlandığınız dersi bırakın. Kolay konuları öğrenip, sorularını çözdükten sonra özgüveniniz yerine gelecek ve zorlandığınız konulardan da korkmamaya başlayacaksınız. (Mesela Halk Edebiyatı başlangıç için harika olur. En sona en zorunu Eski Türk Dilini bırakabilirsiniz. 

- Kitap okumayı sakın bırakmayın. Özellikle Edebiyat bölümü mezunları (İskender Pala'nın divan edebiyatı ile ilgili kitaplarını okuyun. Eski kelimeleri, öğrenmede, beyit tercümelerinde çok faydasını göreceksiniz.)  
- KONU + SORU + TEKRAR + SORU bu sıralama işinize yarayabilir.

- Size tavsiyem kendinize uygun çalışma planı hazırlayın. En iyi çalışma planı insanın kendisinin hazırladığı çalışma planıdır. Çünkü kendi hayatınızı en iyi bilen yine sizsiniz.

Haydi canlarım benim bu yıl artık iyi bir puan alıp atanıp bitirelim bu işi. Her yıl yapılan rutin işlemler gibi sınava hazırlanmayalım :D 

BOŞA GİTMEZ GÜL UMUDUYLA DİKENE VERİLEN SU...

Yorumlar (0)