Eski Türklerde Ayaz Ata ve Nardugan Bayramı yoktur! - Hayrettin İhsan Erkoç

Eski Türklerde Ayaz Ata ve Nardugan Bayramı yoktur!

Hayrettin İhsan Erkoç

NARDUGAN VE AYAZ ATA HAKKINDA

Türk kültür tarihi konusunda düşülen en büyük yanlışlardan birisi, günümüzdeki ya da yakın dönemlerdeki uygulamaların, inançların ve kültür ögelerinin hiç değişmeden çok daha eski tarihlerde olduğunu sanmaktır. Bunun en güncel örneklerini, Nardugan'da ve Ayaz Ata'da görmekteyiz. 

Nardugan, Muazzez İlmiye Çığ'ın tarihî kaynaklar yerine şaibeli araştırmacılara dayanarak anlattığı gibi değildir ve İslam-öncesi dönemlerde bu adla Türkler tarafından kutlanmamıştır. Bu kelime, günümüzde İdil-Ural bölgesindeki Türk topluluklarınca Nevruz yerine kullanılmaktadır. Bunu söylediğimizde bazı densizler "Sen Muazzez İlmiye Çığ'dan daha mı iyi bileceksin?" diye çemkiriyorlar. 

Elbette daha iyi bileceğim! Muazzez İlmiye Çığ Hanımefendi bir Türkolog ve İslam-öncesi Türk tarihi uzmanı değil, bir Sümerolog'tur! İddiasını da tarihî kaynaklara dayandırmamaktadır! Sümerolog olmadığım için Muazzez İlmiye Çığ hanımefendinin kendi alanıyla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında yorum yapamam, ama bir zahmet kendisi uzmanı olmadığı bir alan hakkında konuşurken ona cevaben yorum yapıverelim değil mi? Ömrümüzü boşuna mı bu alana verdik ve veriyoruz?

 İslam-öncesi Türk tarihi hakkında bilgi veren Türk yazıtlarının tamamı, Uygur belgelerinin önemli bir kısmı, Çin kaynaklarının oldukça büyük bir kısmı, İslam kaynaklarının neredeyse tamamı, Yunan-Roma-Bizans kaynaklarının önemli bir kısmı çeşitli dillere çevrilip yayımlanmıştır. Uygur belgelerinin çoğunluğuna şu anda internetten ücretsiz erişim sağlanmaktadır.

Bunların dışında Tibetçe, Hotence, Toharca, Soğdça, Sanskritçe, Süryanice, İbranice, Ermenice, Gürcüce, Kilise Slavcası gibi dillerdeki kaynakların bir kısmı çevrilmiş, çoğu çevrilmese bile yayımlanmıştır. Çevrilmeyen ama matbu ya da tıpkıbasım yayımlanan çeşitli dillerdeki bu malzemeler, merak edenler tarafından ilgili dillerin öğrenilmesi yoluyla kullanılıp değerlendirilebilir, bunu artık 21. yüzyılda yapmak bir önceki yüzyıla göre daha kolaydır. 

Kaynaklara erişim de kolaylaşmıştır. Haydi diyelim yayımlanmış kaynaklara erişemediniz ve/veya onların dillerini öğrenemediniz, bu kaynaklara dayalı yapılmış çok sayıda araştırma eser de bulunuyor, en azından zahmet edip bunlardan da yararlanabilirsiniz. Kaynakları okumak gibi olmasa bile bunlar da bir fikir verir. Demin söz ettiğim gibi, Nardugan yakın tarihli bir terimdir ve Nevruz için kullanılan bir terimdir. Bir kere Eski Türkçede kural olarak birkaç istisna dışında "n" ile kelime başlamaz! Bu bile bu terimin Eski Türklerce kullanılmadığına bir işarettir. 

Ayaz Ata figürü de yine Türk ülkelerindeki Rus ve Sovyet yönetimleri döneminde Rus kültüründen alınan bir ögedir, daha eski dönemlerde yoktur. İslam-öncesi Türk tarihi hakkında bilgi veren kaynaklardan bugüne kadar okuduklarımın hiçbirisinde ne Nardugan ne de Ayaz Ata bulunmuyor! Eski Türklerin 22 Aralık'ta Nardugan diye bir bayram kutladıklarını ve Ayaz Ata diye bir figüre inandıklarını ısrarla iddia eden kişilerden, bana bunlarla ilgili TARİHÎ KAYNAKLARDA geçen bilgileri sunmalarını istiyorum! Sunamıyorsanız ise alanın uzmanlarına saygı duymayı öğrenin!


Dipçe1: Yazı, Hayrettin Bey'in kişisel görüşlerini taşımaktadır. Prof. Dr. Ahmet Taşağıl Hoca da benzer görüşler açıklamıştı. Tersi yönde görüş bildirmek isteyen hocalarımızın yazılarını da gönderirlerse hemen yayınlarız. 
Saygılarımızla...
TDH

Dipçe2: Muazzez İlmiye Çığ Hanım, Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği onur kurulu üyesidir. Bilimde gelişme, uygar tartışmalar ve kanıtlı araştırmalarla olur. TDH olarak yansız ve bilimsel duruşumuzu sürdüreceğiz.
Saygılarımızla...

Yorumlar (17)
Aylin 5 yıl önce
Söyledikleriniz doğru olabilir ama daha bilimsel ve saygılı bir dil kullanabilirdiniz.
mumon 2 yıl önce
asıl beni üzen bu tiplerin halkı aşağılaması ve kendini nimetten sayması Nardugan bayramını asırlar önce türklerde kullanılıyordu bunun gibi kulaktan dolma bilgilerle kalkıp insanları aşağılaması da ayrı bir terbiyesizlik adiliktir.
Bülent 5 yıl önce
Bu ne biçim bir yazı böyle. Bir kin milleti terbiye etme kendini bir övme çabası, üstünlük taslama merakı... Şimdi bunu okuyup ciddiye mi alalım, bir kaç gün önce de nardugan ile ilgili bir akademisyenin yazısı vardı hangisi doğru. Muazzez hanımın belgesiz bir şey yazacağını sanmıyorum, sizin ruslardan alıntı dediğinize ruslar bizden aldı diyenler var, sümerlere orta asyadan gittiği düşünülüyor diyenler var. Ne olacak şimdi hangisi bunların...
mumon 2 yıl önce
Ahlaksız diyeceğim terbiyesizin önde koşanı adi pislik,hakaretse bende hakaret edebilirim konu bu değil halkı u kadar küçümseyerek ve aşağılıyarak yorum yazması da ne bileyim hainliiktir zaten bi skm de bildiğine inanmıyorum .
cengiz ünal 4 yıl önce
yılardır emevi hikayelerine inandınız inandırıldık şimdi milli olan bizim olan bir hikaye yok sayamazsınız
Han 3 yıl önce
Hayretin Erkoç, Eski Türkçemizi biraz daha araştırmalısın. Türkçede başta her zaman ses değişimleri olmuştur. Nar zamanla yaz olmuştur.
Huri Tok 5 yıl önce
Ben Edebiyat öğretmeniyöğretmeniyim benim de bildiğim yukarıda yazılanlar gibidir Nardogan diye bir şey iki senedir duymaya başladım ama ilginç olan çam süsleme geleneği acizane belirtmek istiyorum yılbaşında değil ama düğünlerimizde ,çocukluğumda bir çam ağacı süslenir oğlan evinin çatısına dikilirdi cama mısır patlamalarından kolye gibi ipe dizilir asılırdı ayrıca diğer meyvalar ve çeşitli renklerde kağıtlar yazmalar asılırdı benim kafam buna takılıyor ....
Silvan Güneş 4 yıl önce
Tatar Türkçesi uzmanı R. G. Ahmetyanov, Narduğan terimine "Orta İdil ve Ural boyu halklarının hepsinde de rastlanmakta olduğunu söylüyor; Tatarlarda Narduğan, Mordva-Mukşılarda Nardvan, Mordva-Erzelerde Nardava, Marilerde Nardugan, Çuvaşlarda Nartavan, Nartukan, Udmurtlarda Narduğan. Aynı fikre İlbaris Nadirov çalışmalarında da rastlıyoruz. Fakat titizlikle yapılan tahliller sonucu, bu kelimenin Tatar Türkçesi’ne ait olduğunu göstermektedir. Orta İdil ve Ural boyu halklarında o, sadece yerli halkın Keräşen ve Mişärler ile sıkı ilişkide yaşadıkları yörelerde gözüküyor." diyor. https://kiriminsesigazetesi.com/tatar-turklerinin-mevsimlerle-ilgili-gelenekleri-nardugan/
Sedat Tamay 5 yıl önce
İyi de Muazzez Hanım neden bunu atlamış olabilir? Bir kanıtı vardır diye düşünmek istiyorum.
Fatih Tepe 4 yıl önce
Malesef ben sıradan biriyim ve Türk tarihine sizden daha az vakıf olmama rağmen bunu görebilmem sizlerin görmemesi de enteresan. Bu kültürün olmadığı ve kutlanmadığını iddia eden siz akademisyenlere tüm saygılarım ile milattan önceki Çu adlı Türk olduğu iddia edilen devlette yapılan bu ayinler ile ilgili gerçekleri 108 ve 109 cu sayfalarda gün dönümü ayineleri ile ilgili söylemleri açıkça belgeleri ile göreceksiniz. Saygılarımla. Google dan bu kitabı araştırırsanız en azından pek de fazla olmayan ama sağlam olan bir kanıta ulaşacaksınız. 946-Turk_Kozmolojisine_Girish_Emel_Esin_Toplu_Eserler_1_Urmu_Turuz_2013
çetin gökkonca 4 yıl önce
sizde de kesin ve net belge bilgi yoktur...kaynağınız sadece ahmet taşağıl belge yok
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın