Cümlede Anlam Test 22

Cümlede Anlam İle İlgili Tüm yazılara Ulaşmak İçin Tıklayınız: Cümlede Anlam Konuları Sınav-Test-Deneme Konularına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Cümlede Anlam Test 22

Cümlede Anlam Test 22

Cümlede Anlam İle İlgili Tüm yazılara Ulaşmak İçin Tıklayınız: Cümlede Anlam Konuları

Sınav-Test-Deneme Konularına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Cümlede Anlam Test 22

1. (I) Edebiyatımıza, kültürümüze, düşünce dünyamıza büyük katkısı olmuştur Varlık dergisinin. (II) Bugünün birçok ozanlarını, yazarlarını o tanıttı – hayır tanıttı demek doğru değil – yetiştirdi. (III) Varlık dergisi olmasaydı şimdi çok sevdiğimiz, adlarını övünerek andığımız nice yazarımız, yazılarını verecek yer bulamazdı. (IV) “Bu ülkede yıllarca yayımlanacak dergi olmaz.” denilen günlerde Varlık, umutsuzluğa düşmeden çıkıyordu. (V) Çevresindeki herkes için umut olmuştu, umut saçıyordu.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi, sözü edilen dergi için övgü niteliği taşımaz?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

2. Mutluluğum belki şundan ileri geliyor: Bende olanlara seviniyor, olmayanların üzerine düşmüyorum.”

Bu cümlede ağır basan duygu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bencillik

B) Umut

C) Kararlılık

D) Yetinme

E) Yüreklilik

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “karşıtlık” söz ” konusudur?

A) Sabahtan beri uğraşıyordu, ama henüz yazının iki sayfasını çevirebilmişti.

B) Cihan’ın bu kadar uyumlu ve düzenli çalışması hepimizi şaşırtıyordu.

C) Yirmi yıl boyunca hiç dinlenmeden çalışan adam, iki haftadan beri oturduğu yerden kımıldamıyor.

D) Neredeyse mayıs ayının yarısı geçti, fakat havalar hâlâ ısınmadı.

E) Okul müdürünün gönderdiği yazıyı üç kez okudu, ama kendisinden ne istendiğini anlayamadı.

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bildirilen eylemin ikinci kez yapıldığı kesindir?

A) Tatil konusunu sizinle daha önce konuşmuş muyduk?

B) Yapıtlarında kendi yaşamını bugüne kadar hiç işlememişti.

C) Bu yaz Dostoyevski ve Tolstoy’u bir kez daha okumak istiyorum.

D) Buradakilerin hiçbirini daha önce gördüğümü sanmıyorum.

E) Dün bitirdiğim bu kitaptaki bazı öyküleri gazetede yayımlandığında da okumuştum.


5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “kanıtlanabilirlik” açısından farklıdır?

A) Yazarın bu son kitabından önce yayımlanmış üç romanı ve bir öykü kitabı var.

B) Yalın bir dille yazması, sanatçının yapıtlarına ilgiyi artırıyor.

C) Edebi yaşamına şiirler yazarak başladı, ancak öykü yazmaya başladıktan sonra şiir yazmadı.

D) Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet dönemi romanlarında işlenen konulardan biridir.

E) Ülkemizde şiir, öteki türlere göre daha çok ilgi görmektedir.

 

6. (I) İnsan eğitilmeye son derece elverişli bir canlıdır. (II) Eğitimle insana yaptırılmayacak bir şey yoktur. (III) İnsanın çocukluk dönemi, öteki canlılara göre daha uzundur. (IV) Bu uzun dönem, onun eğitilebileceği dönemin de uzun olmasını sağlar. (V) Çünkü çocukluk döneminde başlatılmayan eğitimden bir sonuç alınamaz.

Numaralanmış cümlelerden hangisinde bir karşılaştırma vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

7. I. Böyle durduğuna bakmayın; her an sizi şaşırtabilir.

II. Toplantının yapılacağı yer çok yakın; yürüyerek de gidebilirsin.

III. Elindeki işleri bitirdiysen erken çıkabilirsin.

IV. Halk bu oyunu çok beğendi, bir kez daha sahnelense yine izleyebilir.

V. Siz çıkın, ben burada biraz daha bekleyebilirim.

Numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde “olabilirlik” anlamı vardır?

A) I. ve II.   B) III. ve V.   C) II. ve IV.   D) I. ve IV.   E) II. ve III.

 

8. (I) Aka Gündüz sohbeti hoş bir arkadaş ve değerli bir yazardır. (II) Nutuk söyler gibi yazı yazar. (III) Tartışmaya girmekten ve atışmalardan çekinmez. (IV) Bugünkü yazarlarımızın çoğu, halkı etkileyecek yazılar yazmayı amaç edinmiştir. (V) Bunların içinde yalnız Aka Gündüz bu amacı gerçekleştirebilmiştir.

Numaralanmış cümlelerden hangisi üslupla ilgili bir yargıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

9. (I) Perşembe günü öğle saatlerinde başladı kar yağışı. (II) Cuma günü akşama kadar, hiç durmaksızın yağdı, (III) Çalışanların büyük bölümü işine gidemedi. (IV) İki gün boyunca evler birer cezaevi, insanlar da tutuklu olmuştu. (V) Sokaklarda, caddelerde yalnız ticari araçlar ve belediye otobüsleri vardı.

Numaralanmış cümlelerden hangisinde duygular ağır basmaktadır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.


10. (I) Film kendinizi fazla yormadan kahkahalar atacağınız, bir iki saat boyunca sizi eğlendirecek niteliklerde. (II) Ama yönetmen, fazlaca riske girmeden, komedinin bildik kalıplarından beslenerek, sırtını da dev oyuncu kadrosuna dayayarak bir film üretmiş. (III) Yönetmen, oyuncular büyük olunca işin kolayına kaçıp her oyuncuya sahne vermek adına filmi küçük skeçlere bölmüş. (IV) Bu skeçlerin çoğunda doyasıya gülseniz bile çıktıktan sonra aklınızda fazla bir şey kalmıyor. (V) Gerçi bu olumsuzlukta inandırıcılıktan yoksun olan senaryonun etkisini de unutmayalım.

Numaralanmış cümlelerden hangisinde sözü edilen filmle ilgili olarak olumsuz bir yargı belirtilmemiştir?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

11. Aşağıdakilerden hangisinde, iki cümle arasında neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Tiyatro ile ilgili yazıyı dikkatle okudu; hiçbir şey anlamadı.

B) Geçen yıl Ankara’da iyi bir bölüm kazandı; ama bu yıl tekrar sınava girecekmiş.

C) Hazırlanan raporu beğenmedi; kendisi yeni bir rapor hazırladı.

D) Sabahleyin güneş çıktı, ama hava çok soğuktu.

E) Sınavla ilgili üç yazı yazdım, ikisi haftalık dergilerde yayımlandı.

 

12. (I) Eleştirmen de bir sanatçı olduğu için bir şairi, bir romancıyı ne için okursak onu da öyle okuruz. (II) Eleştiri, bir eserin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için, o eseri sanatlı bir biçimde incelemek ve anlatmaktır. (III) Eleştiriden korkanlar, eleştiriye dayanacak eser verdiğine inanmayanlardır. (IV) Eleştirmenle yazar arasındaki çarpışmada hangi taraf haklıdır? (V) Ne biri ne öbürü; çünkü sanat işlerinde zaman bile yanılmaz bir hakem değildir.

Numaralanmış cümlelerden hangisi bir tanım cümlesidir?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

13. (I) Fecr-i Âti edebiyatçıları, yayımladıkları bildiride, Servet-i Fünûn dönemi hakkında saygılı bir dil kullanırlar. (II) Şiirleri ve romanlarıyla edebiyatı gerçek bir sanat haline getirenler onlardır. (III) Onlar gibi sanata, estetiğe bağlı, fakat daha çok yeniliğe açık olmak düşüncesindedirler. (IV) Sanatı “kişisel” olarak kabul etmeleri belli bir edebi akıma bağlanmalarını engellemiştir. (V) Yaşamı bütün yönleriyle şiire yansıtmanın olanaksız olduğu düşüncesindedirler.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinde bir “değerlendirme” vardır?


A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

14. Aşağıdakilerden hangisinde gözleme ver verilmemiştir?

A) Tek katlı evin önünde duran adam, inşaatta çalışan işçileri izliyordu.

B) Küçük kız kapının önünde uyuyan köpeği uyandırmaya çalışıyordu.

C) Çocuklar, sokağın başındaki boş arsada top oynuyorlardı.

D) Yalnız kalan insan duygularıyla baş başa kalır.

E) Köye doğru yaklaşan araba, insanların hareketlenmesine neden oldu.

 

15. Aşağıdaki dizelerden hangisinde koşula bağlılık söz konusu değildir?

A) Oturup ağlardım utanmasam çocuklardan

B) Gidersen, yok olur ümitlerim birden

C) Doymazdım, ela gözlerine ne kadar baksam

D) Bıraksan uçup gider balonlar gibi

E) Gökler ağlar ardından, sen ağlarsan eğer

 

CEVAP ANAHTARI

1-C  2-D  3-C  4-E  5-B  6-C  7-D  8-B  9-D  10-A  11-C  12-B  13-B  14-D  15-C

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2018, 22:03
YORUM EKLE