Suriye adı nereden geliyor?

Suriye adı nereden geliyor?

Günümüzde en çok merak edilen konulardan birisi de ülkelerin isimlerinin nereden geldiğidir? “Suriye adı nereden geliyor? Suriye adının kökeni nedir?” gibi sorularla sık sık karşılaşmaktayız. Bu yazı dizimizde sırasıyla ülke adlarının nereden geldiğini anlatmaya çalışacağız.

Ülke adlarının nereden geldiği konusu gerçekten de yoruma çok açık olan konulardan birisidir çünkü çoğu ülkenin adı farklı kültürlerde başka başka adlandırılmıştır ve her millet bir bölgeye kendi adını vermeye çalışmıştır. Bir diğer sorun da ülkelerin adının yazılış biçimidir. Yabancılar herhangi bir ülkenin adını kendi dillerine uyarlayarak yazdıkları için bir ülkenin, bölgenin ya da şehrin birçok değişik türeviyle karşılaşmaktayız. Ancak en büyük sorun şudur: Bu adlarla ilgili elimizde yeterli kökenbilimsel yazılı kaynak yoktur ya da çok azdır. Çelişkili açıklamaların olması bundan kaynaklanmaktadır. Biz yine de akla ve bilime en yatkın sonuçlara ulaşmaya çalışarak bu bilgileri size sunacağız. Yararlı olması dileğiyle…

Suriye adı nereden gelir?

'Suriye' adının nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, ismini Asur İmparatorluğu’ndan aldığı ve 'Asuriye' adından geldiği düşünülmektedir. MÖ. I. yy. sonlarına doğru Medler Assur Devletini ortadan kaldırınca, Kuzey Mezopotamya bir Med Eyaleti haline dönüştü. Fırat ve Dicle ırmakları arasında yer alan bu bölgeye “Asur” ismine izafeten “Asura” adını vermişlerdir. Akamenit kralı III. Kiros burayı Medler’den alınca, K.Mezopotamya da Babil’in uzantısı olarak, bir vassalık haline gelmiştir. Eski Assyra kenti zamanla “Sura” olarak tanımlanmıştır. Asura kelimesi muhtemelen Persce Atura, Aramice Atur olmuştur.

Sözcüklerin kökenleri ile ilgili diğer yazılarımıza şuradan ulaşabilirsiniz: Sözcük Kökenleri

Saygılarımızla.

Yorumlar (0)