ELTERİŞ KUTLUG KAGAN BARKI İLE BİTİK TAŞI TÜRKİYE TANITIM TOPLANTISI

ELTERİŞ KUTLUG KAGAN BARKI İLE BİTİK TAŞI TÜRKİYE TANITIM TOPLANTISI BURSA'DA GERÇEKLEŞTİ

2019 Yılında Moğolistan'da Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Bilimler Akademisi işbirliğiyle başlayan kazı çalışmaları korona salgının araya girmesi nedeniyle sekteye uğrasa da anıt bölgesi bu yıl ortaya çıkarıldı.

Türk adının ilk geçtiği yazıt olan anıtın; Göktürk dönemi, Türk tarihi ve dili üzerine yeni bilgi ve kanıtlar taşıması bilim dünyasınca da dikkatle izleniyordu. Türkiye tanıtımı Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da gerçekleşti.

Türkiye'deki bu ilk tanıtıma Uluslarası Türk Akademisi adına Başkan vekili Dr. Fuzuli MECİDLİ ve Moğol Bilimler Akademisi adına Enkhtur ALTANGEREL ve Tserenkhand BUYANHİSHİG katıldı.

Katılımcıların Elteriş Kutlug Kagan Barkı ile Bitik Taşı'nda ilk okunan sözcükleri üleşmeleri, çeşitli ve akademik bilgiler verilmesinin yanı sıra özellikle asıl çalışmaların yeni başladığını bundan sonra daha derin kapsamlı çalışmalara geçileceği belirtildi.

Etkinlik sonunda soru-yanıt bölümünde TDH Derneğimiz adına Bursa İl Başkanı Salih Göktöre ÇAM'ın söz alarak buluntuya farklı yerlerde İlteriş/Elteriş, Kutluk/Kutlug, Kağan/Kagan ile kompleks, külliye, kurgan gibi söylemler olduğunu ve adlandırmanın ne olması gerektiğini sorması üzerine kurul, ELTERİŞ KUTLUG KAGAN BARKI İLE BİTİK TAŞI adlandırmasının daha doğru ve Türkçe olacağını belirterek gerek Türk Dünyasına gerekse ilgililere bu konudaki açık kararı bildirilmiş oldu.

Saygılarımızla. 

Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği

Yorumlar (0)