Japonya'yı Dünya Haritasında Gösteren İlk Kişi Kâşgarlı Mahmud

  Japonya’yı Dünya Haritasında Gösteren İlk Kişi Kâşgarlı Mahmud



Kâşgarlı Mahmud, haritasında Çin Seddi’ni, akarsuların yutularak yok olduğu kumluk bölgeyi, kadınlar şehrini, vahşi hayvanların ve ilkel insanların yaşadığı diyarlarla kuzeybatıda aşırı soğuklar yüzünden yaşanılmayan bölgeleri göstermiştir. Doğuda Çin ve Maçin halkıyla Cabarka diye adlandırdığı Japonya’nın uzaklığı, arada bulunan dağlar ve denizlerin yanı sıra Çin’in çevresindeki büyük duvarın, yani Çin Seddi’nin bu ülkelerde yaşayan ulusların dillerinin bilinmesini de engellediğini yazmaktadır.

Kâşgarlı Mahmud’un hem eserinde hem de çizdiği haritada Japonya’ya yer vermesi, haritanın önemini bir kat daha artırmaktadır. Bugünkü bilgilerimize göre, Dîvânu Lugâti’t-Türk’teki harita, Japonya’nın gösterildiği ilk dünya haritasıdır. Kâşgarlı Mahmud, Japonya’yı doğuda bir ada olarak göstermiş ve Cabarka adıyla anmıştır. Japonya’nın ilk haritası Kâşgarlı Mahmud’dan üç yüzyıl sonra bir Japon tarafından çizilecektir, ancak Japonya’yı Kâşgarlı gibi bir dünya haritası üzerinde gösteren ikinci harita Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten tam dört yüzyıl sonra yapılacaktır. Bu durum Kâşgarlı’ya Japonya’yı dünya haritasında ilk kez gösteren kişi unvanını kazandırmıştır.

 

SÖZLÜK SEÇİNİZ


1-TDH SÖZLÜĞÜ   2-TÜRKÇE KİŞİ ADLARI SÖZLÜĞÜ  3-ARAPÇA-FARSÇA KİŞİ ADLARI SÖZLÜĞÜ 4-GÖKTÜRKÇE SÖZLÜK 5-BİLİM DALLARI VE DÜŞÜNCE AKIMLARI  6-HUKUK TERİMLERİ  7-TIP TERİMLERİ 8-TÜRK TARİHİ VE SÖYLENCELERİ



[wpdatatable id=55][td_block_ad_box spot_id="custom_ad_3"]* Arama sonuçlarında; tam sözcük, ...ile başlayan sözcük, ... ile biten sözcük ya da içeren sözcüklerin hepsi size sunulur.

Göktürkçe sözlük, Göktürkçe sözcükler, Göktürkçe sözlük indir, türkçe Göktürkçe çevir, Göktürkçe sözlük pdf, türkçe Göktürkçe çevirici, Göktürkçe yazıcı, Göktürkçe alfabe, Göktürkçe klavye, Göktürkçe gece ne demek, Göktürkçe sevgili ne demek, Göktürkçe türkçe sözlük, Göktürkçe aşk ne demek, Göktürkçe güzel sözler, Göktürkçe aşk sözleri, Göktürkçe ceviri, Göktürkçe anne ne demek, Göktürkçe anlamlı kelimeler, Göktürkçe doğum günün kutlu olsun nasıl yazılır, Göktürkçe doğum günü mesajları, Göktürkçe aşk sözleri, Göktürkçe özlü sözler, Göktürkçe cümleler, Göktürkçe sevgili ne demek, Göktürkçe sözlük çeviri

Yorumlar (0)