Kırgızistan dağlarında 15 kar leoparı saptandı

Kırgızistan dağlarında 15 kar leoparı saptandı

Kırgızistan dağlarında 15 kar leoparı saptandı .

Kırgızistan'da başkent Bişkek yakınlarındaki Ala Dağlar'da 15 yetişkin kar leoparının görüntülendiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), 5 Ağustos Dünya Çevre Günü vesilesiyle yayımladığı raporda, küresel ısınmanın biyoçeşitliliği azaltan etkilerine işaret edildi.

15 Kar Leoparı

Raporda, Kar Leoparı Vakfının Kırgızistan'da yürüttüğü çalışmada, başkent Bişkek'i çevreleyen Ala Dağlar'da, harekete duyarlı kızıl ötesi kameraların, bazıları şehre 40 kilometre kadar yakın mesafede 15 kar leoparı görüntülediği belirtildi.

Özellikleri

Ortalama bir kar parsı 27–54 kg. ağırlığında, 1,2-1,5 m. uzunluğunda olur. Kuyruğu ise 91 cm. uzunluğundadır[1]. Postları kalın, açık gri renkte olup daha koyu renkte beneklerle kaplıdır. Bu postu ona kayalık dağlarda iyi bir kamuflaj sağlar. Kar parsının çok geniş olan patileri kara batmasını engeller. Ayrıca patileri tüylü olduğundan kara batmasını engeller.

Kar parsının iki alttürü vardır

P. u. uncia

P. u. uncoides

Beslenme 

Başlıca avları yayılım alanlarına göre değişir. Himalayalar'da genellikle mavi koyun (Pseudois nayaur) ile beslenirken, Karakurum, Tanrı ve Altay Dağları'nda genelde dağ keçisi (Capra siberica) ya da argali (Ovis ammon) ile beslenirler. Ancak marmot ve tavşan gibi küçük hayvanlarla ya da kar tavuğu gibi kuşlarla da beslendikleri görülmüştür.

Davranışları 

Yavrusunu büyüten dişi kar parsları dışında bu hayvanlar genelde yalnız dolaşır. Çiftleşme kışın sonlarında 1 veya 5 (genelde 2-3) kere gerçekleşir ve yavrular 90-100 gün sonra doğar. Yavrular bağımsız bir birey olduklarında -normalde 18-22 ay sonra- annelerinden ayrılır.

Kar parsları genelde alaca karanlıkta hareketlidirler. Bir bölgede birkaç gün yaşayabilirler ve birdenbire kilometrelerce uzağa gidebilirler.

Yorumlar (0)
21°
parçalı az bulutlu