Uygur kızı Arfiya Eri Japon milletvekili oldu

Japonya’da doğup büyüyen 34 yaşındaki Uygur kızı Arfiya Eri, 23 Nisan’da yapılan Temsilciler Meclisi seçimleri sonucunda Japonya’nın iktidardaki Liberal Demokrat Partisi’nden milletvekili seçildi.

Japonya’da mevcut parlamento seçimlerine katılma cesaretini gösteren ve asıl adı Ailifiya Ali olan ancak Japonya’da Arfiye Eri olarak bilinen Arfiya Ablat, Japonya’nın iktidardaki Liberal Demokrat Partisi tarafından aday gösterildi ve kazandı.

arfiya eri

Türkçe, Japonca, İngilizce, Çince bilen Eri daha önce New York’ta Birleşmiş Milletler karargahında görev yaptı. Uygur soykırımı sırasında yurt dışında doğan ikinci nesil Uygurlardan biri olan Alfiya, milletvekili seçimlerine katılan tek Uygur’du. Arfiye Eri, yalnızca geçmişi nedeniyle değil, çok yönlü ve çok dilli güçlü bir aday olduğu için Bloomberg gibi uluslararası basında da adından çokça söz ettirdi.

arfiya eri2

Japon TV kanallarından ve kendi Twitter hesabından edinilen bilgilere göre Arfia, Japonya’nın Chiba İlçesinin 5. bölgesinde yapılan ara seçimde 50.578 oy (%30.58) alarak, Uygur-Japon siyasetçisi olarak meclise girdi. 

Arfia’nın Japonya parlamento seçimlerindeki başarısı, yurtdışındaki Uygurların siyasi ve sosyal hayatında gerçekten büyük bir sevinç dalgası yarattı. Bu haber Türk dünyasında ne yazık ki pek duyulmadı. TDH Türk Haber olarak bu başarıyı tüm Türk yurtlarına duyurmaktan mutluluk duyuyoruz...

Orta Asya dışında başka ülkelerde yaşayan ve milletvekili seçilen ilk Uygur olan Arfia Eri, sosyal medya hesabından "Japon parlamentosuna girmesinin özgür demokratik ülkelerde yaşayan Uygurlara umut ve cesaret verdiğini" yazdı. 

***

TDH Türk haber olarak yürekten kutluyoruz.

Kurucumuz Suat Özer'in Uygurlar başta olmak üzere acı çeken tüm Türk yurtları ve tüm insanlar için yaptığı besteyi hem Facebook hem de Youtube kısmen yasaklayarak videonun üzerini kapatmıştır. Paylaşarak tüm Türk dünyasına duyurmanız dileğiyle...

- İNSAN OLMAKTAN ÖTESİ YALANDIR YALAN

SUAT ÖZER-İNSAN OLMAKTAN ÖTESİ YALANDIR YALAN

Bu bestemi dünyanın dört bir yanında katliama, soykırıma, zulme, baskıya, ihanete uğrayan Türklere adıyorum. Çektiğimiz bütün acılara karşın, bütün dünya "iyi insan olmayı" yine biz Türklerden öğrenecektir...

* Doğu'da, Güneydoğu'da Şehit edilen biz...

* Doğu Türkistan'da öldürülen biz...

* Bulgaristan'da, Yunanistan'da öldürülen biz...

* Karabağ'da öldürülen biz...

* Bosna'da öldürülen biz...

* Suriye ve Irak'ta öldürülen biz...

* Kafkaslarda öldürülen biz...

* Güney Türkistan’da, Tibet'te öldürülen biz...

* Kıbrıs'ta öldürülen biz...

* Kırım'da, Tatar ellerinde öldürülen biz...

* Arap çöllerinde öldürülen biz...

* Kazak-Kırgız bozkırlarında öldürülen biz...

* Kardeşi kardeşe düşman ettirip gizli eller tarafından öldürülen biz...

YETMEDİ Mİ TÜRK ULUSU?

TÜRK BİRLİĞİNİ KURMA ZAMANI GELMEDİ Mİ?

*****

Yeryüzünde acı çeken tüm insanlar için...

İNSAN OLMAKTAN ÖTESİ YALANDIR YALAN

Yaşamak bir düş olmuş,

Ölmek ise sıradan

Ezilen karınca değil

İnsandır insan…

***

Dünyaya gelmiş gidiyor,

Gülmüyor ince yüzleri.

Işığı sönmüş gözleri

Zindandır zindan.

***

Ağa, paşa, bey olsan da

Duyulmaz gidenin sesi…

İnsan olmaktan ötesi

Yalandır, yalan…

SÖZ-MÜZİK-SES: Suat Özer

Yorumlar (0)