18.08.2022, 19:19

Turan Kurultayı ve Türkçesiz Sonuç Bildirisi

Öncelikle söyleyeyim. Kuşkusuz soydaşı, boydaşı, kandaşı, kardaşı, yoldaşı bir ve birlik görmek (hemen hemen) her Türk'ü mutlu eder.
Gidememenin burukluğu olsa da etkinlikle çokça övünüyorum.

Yapanın edenin, gidenin gelenin, eline, yüreğine sağlık. Var olsunlar.

Ancak yine Türk, Türkler, Türklük, Türk Birliği, Turan adlı bir yapının sonuç bildirgesi, manifesto, deklarasyon vb. adlarla duyurduğu söylemler ne yazık ki yaptıkları işi değersizleştirircesine oluyor.



* "Bilim Kurulu" adıyla bildiri yayınlıyorsunuz.

* Ana teması "Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz" diyorsunuz.

* 2 yıl boyunca bu etkinlik için hazırlık yapıyor. 15 yıldır da düzenliyorsunuz.
Ancak içinde Türk Dili, Türkçe, ortak konuşma dili, ortak abece diye tek satır, tek sözcük, tek beklenti, öneri, iş yok.

Türkün en köklü, en eski, en değerli, en kültürel, en ortak öğesini yazmayı mı unuttular? Yoksa umursamadılar mı? Her koşulda büyük sıkıntı.

Ayrıca bir yerinmem de Tdk'ye, benzer pekçe etkinliklere, bildirilere Tdk neden katılmıyor, bulunmuyor, ses çıkarmıyor? Nerede? Ne yapıyor?

Adları koca koca dil bilimcilerimize ne demeli? Bu bildiriyi okuma gereği mi duymuyorlar yoksa alanları gereği içinde Türkçe görememelerini söylemeye mi çekiniyorlar? Neden sesizler?

Ya da bir karar verelim Turan yalnızca coğrafi bir hedef mi? Yoksa ağlanma, sızlanma yeri mi? Bilelim.

Dostlar, arkadaşlar, soydaşlar... Çetin yollar yufka yüreklilerle aşılmaz ama heyecanlı davranışlarla da yolun sonunu göremeyiz. Uzak düşleri elbette birlikte düşleyelim. Ancak var olanı korumayı, geliştirmeyi de düşünmeyeceksek yalnızca eğlenelim.

Büyük Türk Ulusuna olan umut, inanç ancak kaygılarımla.

Yorumlar (0)