Batı Trakya Türkleri Seçek'te 7 Asırlık Türk Geleneğini Yaşattı

Batı Trakya Türklerinin 7 asırlık geleneği olan Seçek yaylası etkinlikleri Yunan polisinin engelleri gölgesinde gerçekleşti.

Millet Gazetesi'nin haberine göre Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından 10-11-12 Ağustos tarihlerinde düzenlenen tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri ilk gün başlayamadı. 10 Ağustos Cuma günü okutulacak mevlid-i şerifi dinlemek ve Cuma namazını birlikte eda etmek için Seçek Yaylası’na hareket eden Batı Trakya Türklerini Yunan devletinin polisi engelledi. Polis engeliyle karşılaşan Batı Trakya Türkleri tarihi etkinlikleri Mehrikoz futbol sahasında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

11 Ağustos Cumartesi günü program 2018 Seçek Ağası Hüseyin Bekirusta’nın Babalar köyünden dernek yönetimi ve bölge halkı ile birlikte davullar ve zurnalar eşliğinde etkinliklerin gerçekleştirildiği Mehrikoz futbol sahasına intikal etmesiyle başladı. Devamında anavatan Türkiye’den gelen Düzce Belediyesi Halk Oyunları Ekibi katılımcılara gösteri sundu. Program daha sonra yağlı güreş müsabakalarının ön elemeleri ile devam etti. İkinci günü programı muhteşem iki konserle tamamlandı.

Sahneye ilk olarak T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Solisti Uğur Sercan Karataş çıktı ve birbirinden güzel türküleri seslendirdi. İkinci gün programı Türkiye’den katılan ses sanatçısı Aynur Aydın'ın konseriyle tamamladın. Seslendirdiği hareketli şarkılarla katılımcıları doyasıya coşturdu.

YUNAN DEVLETİ, ETKİNLİKLERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Ata mirasına sahip çıkmak, 7 asırlık geleneğini yaşatmak için 10 Ağustos Cuma günü Seçek Yaylası’na giderken yolda Yunan devletinin polisi ve Çevik Kuvveti (MAT)’ın engeli ile karşılaşan Batı Trakya Türkleri, tüm engellemelere rağmen 7 asırlık ata mirasına, geleneğine sahip çıktı.

Azınlığı bölmeye yönelik yapılan harekete karşı sessiz kalmayan binlerce Batı Trakyalı soydaş 12 Ağustos Pazar günü Mehrikoz futbol sahasında buluştu. Üçüncü gün programı misafirlerin davullar ve zurnalar eşliğinde karşılanması ile başladı. Misafirler yerlerini aldıktan sonra, bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ardından selamlama konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmasını tarihi etkinlikleri organize eden Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği adına Başkan Mesut Şerif yaptı. Daha sonra 2018 Seçek Ağası Hüseyin Bekirusta söz alarak halkı selamladı. Devamında Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Dostluk Eşitlik Barış Partisi adına Yeşim Hasan, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram ve Rodop Milletvekili İlhan Ahmet konuşma yaparak düşüncelerini paylaştılar.

Konuşmacıların hepsi etkinliklerin ilk günü Yunan devletinin polisi tarafından yapılan engellemeye dikkat çekti ve yapılan antidemokratik hareketi kınadı. Yapılan karşı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek cevap verdiğini belirttiler.

QHA

Yorumlar (0)