Kazakistan'da 3 bin yıllık İskit mücevherleri bulundu.

Kazakistan'ın doğusundaki Tarbağatay dağları bölgesinde 2 bin 800 yıl öncesine uzanan mücevherler bulundu. Yapılan kazıda 3 bine yakın altın ve değerli madenlerden yapılan mücevherler bulundu.

İskitlere ait olduğu iddia edilen milattan önce 8. yüzyıla ait bu definenin hanedan veya soylu bir aileye ait olduğu belirtiliyor.

Orta Asya'da son dönemlerde artan arkeolojik faaliyetler meyvelerini vermeye devam ediyor. Bulunan definede altından küpeler, kolyeler, tabaklar ve birçok süs ve takı eşyası bulunuyor.

Arkeolojist Zaynolla Samaşyev bu buluntuların zengin veya statü sahibi bir karı kocanın mezarına ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bu kişilerin İskitlerin yönetici sınıfından olabilecekleri tahmin ediliyor.

Kazıda elde edilen buluntular İskitlerin el sanatlarında ne kadar ileri bir toplum olduğunu gözler önüne seriyor. Doğu Kazakistan Valisi Danyar Ahmetov "Bu kazı bizim tarihimizin ne kadar da bilindiğinden farklı olduğunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.


Tanrı Dağlarının kollarından Tarbagatay Dağlarındaki höyükte yapılan arkeoloji kazısında, 2.800 yıllık İskit soylularına ait olduğu tahmin edilen altın hazine stoku bulundu.

Doğu Kazakistan'ın çetin dağlarında, 2,800 yıllık 'Saka hazinesi' bulundu. Tarbagatai dağlarında Eleke Sazy yaylasında arkeologlar tarafından kazılan höyükteki mezardan 3 bin civarında altın eşyalar ve mücevher ortaya çıkarıldı.

Buluntular arasında çan şeklinde küpeler, işlemeli altın tabaklar, altın plakları, zincirler ve değerli taşlarla süslenmiş kolyelerle birlikte, giysileri süslemek için hazırlanmış altın boncuklar bulunuyor.

KUYUMCULUK TEKNİĞİ ÇOK İLERİ SEVİYEDE

Mücevherlerde kullanılan işçilik kuyumculuk becerisi açısından dönemine göre çok şaşırtıcı. Özellikle elbise süslemeleri mikro-lehim teknikleri kullanılarak yapılmış ki dönemi açısından olağanüstü bir kuyumculuk teknolojisi olduğunu gösteriyor.

SAKA SOYLULARINA AİT OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

'Paha biçilemez' olarak nitelendirilen hazinenin M.Ö. 800 yılına tarihlendirildiği ve bölgede yaşayan Sakaların (İskitler) bir boyuna mensup soylulara ait olduğu sanılıyor.

Arkeologlar kalıntıların yanında soylu ailelere mensup iskelet kalıntılarını bulacaklarını tahmin ediyorlar. Höyükte bulunan görkemli hazinelerin sahiplerine ait mezar odalarının henüz açılmadığı belirtiliyor.

Arkeoloji Kazı Başkanı Profesör Zainolla Samashev “Mezar höyüğündeki çok sayıda değerli buluntu, burada M,Ö. 800'lü yıllarda hüküm süren Sakaların yöneticilerine veya soylu ailelerine mensup insanların gömüldüğünün işareti olabilir. Mezar odasını bulmaya çalışıyoruz" dedi.

Doğu-Kazakistan bölgesi başkanı Danial Akhmetov: “Bu buluntular bize tarihimizin oldukça farklı bir görüntüsü olduğunu gösteriyor.  Bölgede yaşayan eski halkların madencilik ve kuyumculukta usta ve mücevher yapımında olağanüstü yetenekleri olduğunu gösteriyor. Böylesine önemli insanların ve büyük teknolojilerin mirasçılarıyız ” dedi.

Eleke Sazy yaylasında yaklaşık 200 mezar höyüğü olduğu biliniyor. Bunların bir kısmı tarih boyunca farklı dönemlerde definecilerce yağmalanmış olarak bulundu.  Buna rağmen, arkeologlar Saka halkının altın hazinelerine ait daha fazla kalıntı bulabileceklerine inanıyorlar.

Kazak arkeologu Yerben Oralbai, “Burada bir sürü mezar höyüğü var. Bunlrda Saka hazineleri bulunma olasılığı çok büyük” diyor.

Zengin meralara sahip yayla, Saka kralları tarafından “cennet” olarak nitelendiriliyordu.

Alanda iki yıl önce Rus Çarı Petro zamanına ait büyük bir hazine bulunmuştu.

Yorumlar (0)