Kazakistan, yer adlarını Türkçeleştirmeye başladı

Kazakistan, yer adlarını Türkçeleştirmeye başladı


Kazakistan, yer adlarını Türkçeleştirmeye başladı.



BİR EYALETİN DAHA ADI TÜRKÇELEŞTİRİLİYOR !

Bağımsız Türk Devletlerimizden olan Kazakistan’ın en büyük üç eyaletinden biri - Güney Kazakistan Eyaleti Valisi Canseyit Tüymebayev, Tülkübas ilçesinin adının ‘Türkibası’ olarak değiştirilmesi önerisini desteklediğini söyledi.

Eyalet Valisi Tüymebayev, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ‘Geleceğe Doğru Yol Manevi Yenilenme’ makalesinde ,öze dönüş anlamında yer, nehir ve dağ adlarının tarihteki ismiyle yeniden adlandırılması maksadıyla şehir meclis milletvekillerinin sunduğu öneriyi desteklediğini açıkladı.

Yıllardır bu sorunun gündeme getirildiğine dikkat çeken Tüymebayev, tarihçi bilim adamlarının Sovyetler Birliği zamanında ilçenin adının çarpıtılarak değiştirildiğini ve bu nedenle yeniden ilçenin ‘Türkibası’ olarak değiştirilmesi yönündeki çalışmaları desteklediğini ifade etti.

Güney Kazakistan Eyaleti, Türk dünyasının manevi merkezi olan Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin türbesine ev sahipliği yapıyor. İkliminin yumuşak olması ve verimli topraklarıyla Kazakistan’ın meyve ve sebze ihtiyacını karşılamakta önemli bir yere sahip olan bölge aynı zamanda kardeş ülke Özbekistan’a komşu olması ile de iki ülke arasındaki ticarette kilit rol oynuyor.

KAYNAK : kaztr.com

İKİ CUMHURBAŞKANIMIZ YRNİGÜNÜ (NEVRUZU) ÖZBEKİSTAN’DA KUTLADI

Bağımsız Türk Devletlerimizden biri olan Kazakistan Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayev, Nevruz Bayramı'nda kardeş ülke Özbekistan'ın Semerkand şehrini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev burada Özbekistan mevkidaşı Şavkat Mirziyoyev tarafından ağırlandı.

1. Orta Asya Liderler Zirvesi sonrasında iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin devamı olarak Kazakistan Cumhurbaşkanımiz Semerkand'da Nevruz kutlamalarına katıldı. İki Cumhurbaşkanı Semerkand Forumu'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Taraflar ikili ilişkilerde yükselen işbirliğinden dolayı memnuniyetlerini belirttiler.

Her iki Cumhurbaşkanımiz da Orta Asya devletlerinin birbiri arasındaki ilişkilerin geliştiğine dikkati çekerek, bağımsız Türk Devletlerimizden ikisi olan Özbekistan ve Kazakistan ilişkilerinin doğru yolda ilerlediğini vurguladılar. Özellikle ülkeler arasındaki sınır problemlerinin çözüme kavuşturulması bölgedeki bütünleşmeyi daha da arttırdığını belirttiler.



Ulu önderlerimiz daha sonra eski Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un da gömülü olduğu Hazreti Hızr Anıtı'nı ziyaret ettiler. İki cumhurbaskanımızın daha sonra Semerkand gezisi yaptıkları öğrenildi.

KAYNAK: kabar.kg

Yorumlar (0)