'Ortak Türk Tarihi' ders kitabı çalışması tamamlandı.
ortak-turk-tarihi-ders-kitabi-projesi

"Ortak Türk Tarihi" ders kitabı çalışması


Türk dünyasında ortak tarih bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanan "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının taslağı tamamlandı.


Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) ve Türk Keneşi iş birliğinde, Türk dünyasında ortak tarih bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanan "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının taslağı tamamlandı.

İlköğretim 8. sınıf öğrencileri için hazırlanan ve 7 bölümden oluşan 15. yüzyıla kadarki dönemi anlatan ders kitabının taslağına ilişkin nihai uzmanlar toplantısı, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Barış ve Uyum Sarayı'nda düzenlendi.

Akademi Başkanı Darhan Kıdırali'nin başkanlığındaki toplantıya, Türk Keneşi’ne üye devletler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin eğitim bakanlıklarından temsilciler ve tarihçiler katıldı.

Toplantıda, "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının taslağı değerlendirilerek, gerekli düzeltmelerin yapılmasının ardından kitabın son hali üzerinde mutabakat sağlandı.

Kıdırali, yaptığı konuşmada, hazırlıklarına iki yıl önce başlanan ders kitabının oluşturulmasında Türk Keneşi'ne üye ülkelerin ilgili bakanlıklarının destek verdiğini belirtti.

Kitap taslağının son hali üzerinde çalışmaların 3 gün sürdüğünü dile getiren Kıdırali, “Burada ortak karar aldık. Türk Keneşi ile TWESCO’nun ortak çalışması olarak kitabı Türk Keneşi'ne üye devletlerin cumhurbaşkanlıklarına ve eğitim bakanlıkları sunacağız." ifadelerini kullandı.

Kıdırali, kitabın pilot proje olarak Nazarbayev Entelektüel Okulu'nda okutulmaya başlandığını söyleyerek, “Çocuklarımızın ortak tarih bilincinde büyümeleri ve tarihimizi hep birlikte okuyabilmemiz için güzel bir proje tamamlandı.” diye konuştu.

- "Bir sonraki çalışmamız ortak coğrafya olacak"

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman da gençlerin kendi tarihini doğru şekilde öğrenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, projenin gençlerin ortak tarih bilincinde bir araya geleceğine inandıkları bir uygulama olduğunu bildirdi.

Kocaman, “Bugün ortak Türk tarihi yazıyoruz. Bir sonraki çalışmamız ortak coğrafya olacak. Daha sonra ortak edebiyatlar yazılacak.” dedi.

Yorumlar (0)