Türk Dünyasını Tanıyalım: 'Gagavuzya Cumhuriyeti'


Gagavuzya Cumhuriyeti


(Gagavuzca: Gagauz Yeri, Rusça: Республика Гагаузия)

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden ayrılan ve 1990 – 1994 yılları arasında bağımsız olduktan sonra barışçıl olarak Moldova Cumhuriyetine katılan devlet.

Günümüzde Gagavuzya otonom bölgesi olarak adlandırılmaktadır. == Tarihçesi == Gagauz halkının ilk düşünce klüpleri 1980’li yılların sonunda oluşmaya başladı. 21 Mayıs 1989 tarihinde Gagauz halkının temsilcilerinin ilk kongresi yapıldı. Örgütlenen sosyal hareket dağılmaya başlayan Sovyetler Birliğinden ayrılarak bağımsızlığın ilan edilmesini hedefliyordu.

Güney Moldova’da 19 Ağustos 1990 günü toplanan kongre Gagauz Cumhuriyetini ilan etti. Bölgenin Moldova’dan ayrılmasını istemeyen merkezi yönetim cumhuriyete çok sayıda silahlı kuvvet ile Moldovalı gönüllü gönderdi. Bölge kanlı bir savaşın eşiğine gelse de müdahil olan Sovyet Kızılordusu sayesinde gerginlik durduruldu.

Dört yıl boyunca tanınmayan bir devlet olarak varlığını sürdüren Gagauz Cumhuriyeti, 23 Aralık 1994 tarihinde yapılan referandumda Moldova’nın otonom bir bölgesi olması kararının çıkması üzerine şuan özerk bir bölge olarak tarihteki yerini koruyor.


Yorumlar (0)