TÜRK-MOĞOL İŞBİRLİĞİNDE YÜRÜTÜLEN KURGAN KAZILARINI ZİYARET

ORHUN VADİSİ'NE KÜÇÜK BİR KAÇAMAK VE TÜRK-MOĞOL İŞBİRLİĞİNDE YÜRÜTÜLEN KURGAN KAZILARINI ZİYARET

Doç. Dr. Kürşat Yıldırım

Dün dersten sonra Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde Dekanlık görevini yürüten Enkhbat Avirmed hocayla Orhun Vadisi'ne gittik bir günlüğüne. Akşam üzeri Orhun'u tepeden, çöken yağmur bulutu altında izlemek çok büyük bir mutluluk verdi. Sabah erkenden, kıyısında derin düşüncelere dalıp suyundan içmek ise yeniden ruh veriyor insana sanki. Bugün sabah yola çıkıp Ulaanbaatar'a geri dönük. Akşam saat beşteki dersime yetiştim. Altan Zul hocamın verdiği ödevleri altı saatlik dönüş yolunda arabada yaptım. Mola yerinde bol yağlı koyun etli çorba içtim, çok lezzetliydi, daha bir güçlendiğimi hissettim. Yol boyunca oturduğum ön koltuktan resim de çektim, çok güzel pozlar yakaladım. Karakurum pazarında bir köylüden beş litre taze kımız aldım, şimdi onu içmekteyim. Yeryüzünde bu kadar lezzetli ve insanı dirilten başka bir içecek yoktur.

Dün akşam, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ortaklığında yürütülen kazı çalışmasını ziyaret ettim. Kıymetli dostum, Şaban Doğan Hoca'nın olağanüstü gayretleriyle hayata geçen bu bilimsel faaliyet son dönemlerin en önemli gelişmesidir. Bu çerçevede Moğol tarafından Erdenebold Lxagvasuren ve Türk tarafından Şaban Doğan ile Anıl Yılmaz başkanlığında yürütülen iki kurgan kazısının tamamlanmak üzere olduğunu öğrendim. Kazı alanında ayrıntılı bilgiler edindim, izin alarak bol resim çektim ama elbette ki bu alanla ilgili resimleri, bilgileri akademik dünyaya ve kamuoyuna duyurmak hakkı sadece kazıyı yürüten bilim adamlarına aittir. Ben kurganlar kapatılmadan gözlerimle görme bahtiyarlığıyla yetineyim. Türklük bu iki Türk bilim adamının Türk tarihine yaptıkları katkıları unutmayacaktır. Bitirilmek üzere olan kazının çok yakın bir zamanda kitap haline getirileceği müjdesini de vereyim. Moğol arkeologların da uyum ve işbirliği içinde olmaları, Turan milletlerinin tarihini aydınlatmak üzere Türklerin ve Moğolların el ele daha çok işler yapacaklarının önemli bir göstergesidir.

Beni en çok mutlu eden, çok uzun bir süredir o arazide, tozun toprağın içinde, yıkanma imkanının dahi olmadığı bir yerde Anıl Hoca'nın yanında kazıya gelen lisans öğrencisi Merve adlı kızımızla tanışmam oldu. Türk kızları, erkekten erkek çıkmaya devam ediyor, bizim bazı oğlanlar narin, yine ne varsa kızlarımızda var, çok mutlu oldum, Türklük bu idealist ve gözü kara gençlerin omzunda yücelecektir.

Şaban Hoca, uzun süredir arazide, hem kazıyla ilgileniyor hem de araziyi tarıyor. Çok sayıda kurgan tespit etmiş. Bu arada çok yakında Moğolistan'daki küçük yazıtları içeren bir kitabı hazırlamakta olduğunu da haber verdi. O kadar heyecanlandım ki.

Türk milleti, canını dişine takıp çalışanları hiçbir zaman unutmayacaktır...

Yorumlar (0)