5.000 Yıllık Türk Sarıarka Piramitlerinin Bakımı Tamamlandı

5.000 Yıllık Türk Sarıarka Piramitlerinin Bakımı Tamamlandı


 


piramitKazakistan’ın Karaganda şehrinin yakınlarında geçen yıl bulunan Sarıarka Piramidi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. MÖ 3 bin yılına aitolduğu sanılan piramit, Kazak arkeolog Viktor Novojenov ve ekibi tarafından bulunmuştu. Sarıaraka Piramidi’nin de bulunduğu geniş bir alanda  halen devam eden kazı çalışmalarının da başkanlığını yürüten arkeolog Novojenekov’a göre  Kazakistan coğrafyası için söz konusu sıra dışı buluş ülkeye çok turist çekecek.

 

Kazakistanlı arkeolog Viktor Novojönov’un facebook sayfasında paylaştığı habere göre Sarıarka Arkeoloji Enstitüsü uzmanları, Karagandı Eyaleti’nde piramit benzeri basamaklı yapıya sahip bir mezar keşfettiler.

Enstitü uzmanlarının yaptığı açıklamada, 3000 yıllık olduğu düşünülen, Begaz-Dandibay kültürüne ait bu yapının Orta Asya’da eşi ve benzeri olmadığı, basamaklı bir yapıya sahip olduğu ve duvarları basamak-basamak yükselen mezarın dünyanın en eski taş yapısı olan Mısır’daki Zoser piramidine benzediği kaydedildi. Zoser piramidinden daha eski olduğu düşünülmektedir.

Mezarın o dönemdeki devlet hükümdarlarının birine ait olduğunu iddia eden Novojönov, alandaki çalışmalar tamamlandığında buluntuların Karagandı Üniversitesi Arkeoloji Müzesine dahil edileceğini bildirdi.

Yorumlar (0)