ALTIN ELBİSELİ KADIN VE DÖRDÜNCÜ ALTIN ELBİSELİ ADAM BULUNTULARI

ALTIN ELBİSELİ KADIN VE DÖRDÜNCÜ ALTIN ELBİSELİ ADAM BULUNTULARI









Doğu Kazakistan Berel Ovası’ndaki bir kurganda, altın ve gümüş eşyalar ile gömülmüş soylu bir kadın cesedi açığa çıkarıldı. Kurganda, kadına ayrıca iki at gömüsü eşlik etmekteydi.

Altay Dağlarında arkeolojik kazılar yapmakta olan Zeynolla Samaşev kurgan hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Buna göre, kurgan buluntuları MÖ. 3. yüzyıla, yani Saka zamanına aittir. Samaşev’in belirttiğine göre bu ova birkaç defa hırsızlarca soyulmuş ve çok değerli buluntuların çalınmış olma olasılığı oldukça yüksek…

 

Tarih Bilimleri doktoru Zeynolla Samaşev’e göre:

“MÖ. 3 asırda yaşamış göçerlerin temsilcisi olan bu kadının baş giyimi özel bir yerde korunmuştur. Üst giyimi, kemer parçaları ve takılar ince bir sanat anlayışının ürünleridir. Kurganın içinde  teçhizatlarıyla birlikte gömülü iki at bulunmuştur. Bunlar bizim için çok değerlidir. Göçmenler medeniyetinden bugüne kalan en yüksek  değerli yadigarlar arasındadır, diyebiliriz.”



Kazakistan’da ilk “Altın Elbiseli Adam” 1970 yılında Esik Ovası‘nda; ikinci Altın Elbiseli Adam ise Atırav bölgesi, Araltöbe Ovası‘nda bulunmuştu. Üçüncüsü de Doğu Kazakistan, Şilik Ovası‘nda bulunmuştur. Bununla birlikte Batı Kazakistan bölgesinde Taksay Ovası‘ndan da “Altın Kadın”bulunmuştur.



Türkistan, tarihi kanıtlarla dolu kutsal bir ata yurdudur. Çok daha büyük kapsamlı araştırmalar yapılmasına gerek duyulmaktadır.

"Dördüncü Altın Elbiseli Adam Bulundu" YAZIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.




Yorumlar (0)