Behram Kurşunoğlu Kimdir?

Behram Kurşunoğlu (1922 - 25 Ekim 2003)


Albert Aynştayn (Albert Einstein) ve Örvin Şirödinger (Erwin Schrödinger) ile birlikte "simetrik olmayan yerçekimi kuramları" üzerinde çalışmalarda bulunmuştur. Aynştayn'ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmıştır. Nicem (kuantum) fiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle "Genelleştirilmiş Görelilik Kuramı"nı ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınmıştır. Genç yaşında dünya fizikçileri arasında saygın konum kazanmıştır.

Ankara Üniversitesi ve Birleşik Krallık'taki Edinburg Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından fizik doktorasını yine Birleşik Krallık'taki Kembriç (Cambridge) Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Behram Kurşunoğlu 1950'li yıllarda atom enerjisi alanında çalışmalarını Türkiye'de sürdürmüş ve aynı zamanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun kurucu üyesi olarak görev yapmıştır. Behram Kurşunoğlu aynı zamanda Genelkurmay Başkanlığı'na danışmanlık yapmıştır.

1965 yılında Miami Üniversitesi'ndeki Teorik Araştırmalar Merkezi'nin kurulmasında rol almıştir. Bu merkezin 1992'de kapanmasına kadar bu merkezde bulunmuştur. Daha sonra araştırma kuruluşu Global Foundation'ın direktörü olmuştur. Bir dönem Birleşmiş Milletler Bilim Komisyonunda çalışmıştır. 1964 yılından beri organize etmekte olduğu Coral Gables Konferans serisi ile de tanınmıştır.

Yorumlar (0)