DOĞU TÜRKİSTAN'IN BAŞİLİ URUMÇİ YAKINLARINDA 3 BİN YILLIK BİR SUNAK BULUNDU
DOĞU TÜRKİSTAN’IN BAŞİLİ URUMÇİ YAKINLARINDA 3 BİN YILLIK BİR SUNAK BULUNDU


Doğu Türkistan’ın başili Urumçi yakınlarında 3 bin yıl öncesine tarihlenen bir sunak bulunduğu açıklandı.



Kazakistan merkezli Uyghurtoday (Bugünkü Uygurlar)adlı internet sitesinin bir Rus haber sitesine dayandırdığı habere göre Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı arkeologlar Urumçı yakınılarındaki Tanrı dağlarının eteklerinde genç tunç çağına ait olduğu tahmin edilen bir dizi daire şeklindeki işaretlerden yola çıkarak yaptıkları arkeolojik kazılarda bir sunak kalıntısının keşfedildiği ve bu buluşun ise “İnanılmaz ve Müthiş” olarak nitelendirildiğini bildirdi. Yapılan inceleme ve araştırımalarda Sunak’ın yapım tarihinin 3 bin öncesine tarihlenebileceği bilgisi de yer aldı.


Sunak’ın bulunduğu yapı kalıntıları belli bir sırayla bir plato üzerinde yuvarlak şekilde olduğu ve çevresine kayaların yerleştirilmiş durumda bulunduğu bildirildi. yer aldığını belirtiyorlar. Sunak’ın bulunduğu dairenin dış çapının ise, 114 metre olduğu açıklandı.
Bilim insanları Sunak’ın bulunduğu yerde o tarihlerde çok katlı yüksek yapıların olabileceği kanısına vardıklarını bildirdiler. Sunak’ın bu bölge’de bulunmasının ,burasının geçmişte kalabalık ve büyük bir yerleşim bölgesi olduğunu Sunak’ın ise,şehir merkezinde konumlandırılmış olabileceğini tahmin ettiklerini açıkladılar.


Arkeologlar sunağın keşfi ile bu bölge’de göçebe topluluklar ile birlikte yaşayan şehirleşmiş ve kültürlü insanların da yaşamış olduklarının çok kuvvetli bir ihtimal olduğu hakkında hemfikir olduklarını belirtiyorlar.


Çin işgal yönetimi,Doğu Türkistan’da 10 bin öncesine tarihlenen ve bu ülke tarihinde çığır açabilecek yeni arkeolojik buluntuların bilim dünyasına açıklanmasına izin vermiyor. 4 bin öncesine ait Kiruvan güzeli mumyası, Kurt işaretli kaya resimleri ve Teklemakan kumluğunda bulunan yüzlerce mumya ve buluntuları devlet sırrı statüsüne alarak gizlediği biliniyor.


Amerikalı ünlü tarihçi ve Arkeolog W. Mogan Doğu Türkistan’ın Tarım bölgesi için ” DÜNYA MEDENİYETİNİN SIRRI TEKLAMAKAN KUMLUĞUNDA SAKLIDIR. NE ZAMAN BU SIR AÇIĞA ÇIKAR, O ZAMAN DÜNYA MEDENİYETİNİN SIRRI DE ÇÖZÜLÜR VE YENİDEN YAZILIR” sözleri ile Doğu Türkistan’ın insanlık tarihi için önemine vurgu yapmıştı.

 

Yorumlar (0)