Dördüncü Altın Elbiseli Adam Bulundu
 
 

Dördüncü Altın Elbiseli Adam Bulundu


Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in “manevi yenilenme” programı çerçevesinde araştırmalar yürüten “Kazakistan'ın Kutsal Kuşağı” Araştırma Merkezi Başkanı Berik Abdıgaliulı, Doğu Kazakistan Eyaleti'nde yer alan Berel vadisinde Saka Türklerine bir Altın Elbiseli Adam’ın daha bulunduğunu açıkladı. Daha önce Kazakistan'da toplamda 3 Altın Elbiseli Adam bulunuyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=eqnPkeO9O1w

Araştırma Merkezi Başkanı Berik Abdıgaliulı yaptığı açıklşamada, “Doğu Kazakistan Eyaleti'ndeki Berel vadisinde Zeynolla Samaşev'in başkanlık ettiği arkeolojik kazılarda yeni bir ‘Altın Elbiseli Adam' bulundu. “Kazakistan'ın kutsal kuşağı” (devlet) programı çerçevesinde iş gezisi nedeniyle Doğu Kazakistan Eyaleti'nde bulunurken sansasyonel bir keşfe tanıklık ettim.”  dedi.

 

İLK ALTIN ELBİSELİ ADAM 1969’DA KEŞFEDİLDİ

Altın elbiseli adam, 1969’da dönemin Kazakistan SSC’nin Almaata şehrinin 50 km. ve Salagar Alüvyonlu toprağının 20 kilometre doğusunda, Garaj yapmak ve yolu düzlemek için yapılan çalışmalar sırasında tesadüfen bulundu. Ekim 1999'da ise Kazakistan'ın batısında bulunan Atırav bozkırlarında yer alan Araltöbe kurganında ikinci “Altın Elbiseli Adam'ın” kalıntıları ortaya çıkarıldı ardından 2003 yılında ise Doğu Kazakistan bölgesinin Şiliktı kurganlarında Saka dönemine ait üçüncü bir “Altın Elbiseli Adam” bulundu.

Kazakistan'ın ulusal sembollerinden biri durumuna gelen “Altın Elbiseli Adam”, kanatlı bir parsın üzerine duruyor. Eski başkent Almatı'ndan meydanlarından birinde bulunan Bağımsızlık Abidesi'nin üzerinde de bir Saka savaşçısı bulunuyor. Bunun yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanının forsunda kanatlı leopar üzerinde Saka döneminin genç önderinin bir figürü de bulunmaktadır. MÖ 5. yüzyıla ait olan kurganların bulunduğu bölgede ise MÖ 6-5.yy.'da Sakaların hüküm sürmüş olduğundan yola çıkılarak bulguların Saka Türklerine ait olduğu düşünülmektedir.  Altın Elbiseli Adam'ın, bir Saka prensi veya prensesi olduğu düşünülmektedir. Altın elbiseleriyle gömülen bu insanların hükümdar ailesine mensup prens veya kağanlar olduğu ifade ediliyor.

Kazakistan.kz sitesinin haberine göre; Abdgaliulı’nın açıklamasında, “Doğu Kazakistan Eyaleti’ndeki Berel vadisinde Zeynolla Samaşev’in başkanlık ettiği arkeolojik kazılarda yeni bir ‘Altın Elbiseli Adam’ bulundu. “Kazakistan’ın kutsal kuşağı” (devlet) programı çerçevesinde iş gezisi nedeniyle Doğu Kazakistan Eyaleti’nde bulunurken sansasyonel bir keşfe tanıklık ettim.” ibaresini kullandı.



Altın Elbiseli Adamlarla lgili İlk arkeolojik keşfin 1969 senesinde Esik Gölü’nün yanındaki kurganda yapıldığı Kazakistan’da toplamda 3 Altın Elbiseli Adam bulunmuştu.



Kazakistan’da;  “Altın Elbiseli Adam”la ilgili ilk arkeolojik keşif 1969 yılında Esik Gölü’nün yanındaki bölgede gerçekleşti. Ekim 1999 tarihinde Kazakistan’ın batısında Atırav bozkırlarında yer alan Araltöbe kurganında ikinci “Altın Elbiseli Adam’ın” kalıntıları keşfedildi. 2003 yılında ise, yine Kazakistan topraklarında -Doğu Kazakistan bölgesinin Şiliktı kurganlarında- Saka dönemine ait üçüncü bir “Altın Elbiseli Adam” bulundu.

Kanatlı bir parsın üzerine duran “Altın (Elbiseli) Adam”, Kazakistan’ın ulusal sembollerinden biri hâline geldi. Almatı meydanlarından birindeki Bağımsızlık Abidesi’nin üzerinde de Saka savaşçısı bulunuyor; Kazakistan Cumhurbaşkanının forsundaki kanatlı leopar üzerinde Saka döneminin genç önderinin figürü resmedilmiş bulunmakta.

MÖ 5. yüzyıla ait kurganların bulunduğu bölgedeyse MÖ 6-5.yy.’da Sakaların hüküm sürmesinden dolayı, Altın Elbiseli Adam, Saka prensi veya prensesi olduğu düşünülmekte.





Altın Elbiseli Adam kalıntısının bulunduğu“Kazakistan’ın kutsal kuşağı” projesi kazıları; Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in “manevi yenilenme” programı çerçevesinde başlatıldı. Program kapsamında  UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesi hedeflenen 600 “kutsal yer”in içinden büyük ve küçük kutsal yerlerin haritası oluşturulacağı bekleniyor. Bu alanda çalışma yürüten araştırma merkezi, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle kutsal yerleri yeni bir turizm paketine girdirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda etnografik turizm paketi kapsamında, yabancı turist ziyaretlerinin artması için etnik köylerin de oluşturulacağı belirtiliyor.
 
 
TDH Derneği olarak gelişmeleri sürekli izleyip sizlerle paylaşacağız.

Yorumlar (0)