Dünyanın en eski piramidi Türklere ait: Begazinskaya / Kazakistan

Dünyanın en eski piramidi Türklere ait: Begazinskaya / Kazakistan


Kaynak: www.dailymail.co.uk

Kazakistan'da M.Ö 3500-3700 yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir piramit bulundu. Daha önce Meksika ve Çin'de, Mısır'dakilere benzer yada farklı formlarda piramitler bulunmuştu. Ama Kazakistan'da ilk kez bu tip bir yapıya rastlandı. İşte Begazinskaya olarak adlandırılan piramidin sırrı...
Dünyanın en eski piramidi: Begazinskaya / Kazakistan



Kahire'nin yaklaşık 3.900 mil kuzeydoğusunda Kazakistan'a uzak bir bölgede şu zamana kadar bilinmeyen bir Mısır tarzı piramit bulundu. Piramit şu an büyük ölçüde yıkılmış durumda. Begazinskaya ya da Befazinkaya olarak adlandırılan piramitin Mısır'daki ünlü Cizre Piramidinin bir benzeri olduğuna ve 1000 yıl önce inşa edildiğine inanılıyor. Arkeologlar yaptıkları açıklamada piramidin geçen yıllarda bulunduğunu ve gizli tutulduğunu belirtti.

Dünyanın en eski piramidi: Begazinskaya / Kazakistan

Dünyanın en eski piramidi: Begazinskaya / Kazakistan

Karaganda Şehir Üniversitesi'nden Arkeolog Viktor Novozhenov yaptığı açıklamada, "Bu piramidin Saryarke’de yaşayan yerel bir firavun için yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu muhtemelen Geç Tunç Devrinde yaşamış bir kabile lideri olabilir." dedi.

Dünyanın en eski piramidi: Begazinskaya / Kazakistan

Bu piramidin keşfi Kazakistan’daki kültür tarihinin sanıldığından daha derin gerçekler içerdiğini gösteriyor. Arkolog Viktor Varfolormeev mezar piramitin Kazakistan yakınlarındaki Talda nehrinin sağ kıyısında yer alan Shet ilçesinde bulunduğunu belirtti. Piramidin yaklaşık 27 ayrı bölümden oluştuğu ve mezar odası çapının 7 metre civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bu kazıdan bulup çıkartılan tüm bulgular Karaganda Eyalet Üniversitesi Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Dünyanın en eski piramidi: Begazinskaya / Kazakistan

Kazakistan'da bulunan dünyanın ilk piramiti Mısır Piramitlerinden 1000 yıl önce yapılmış.

 

Begazinskaya ya da Befazinkaya olarak adlandırılan piramitin günümüzden M.Ö 3500-3700 yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor.  Firavun Djoser için yapılan piramitle Begazinskaya piramitinin  mimari açından benzerlikler içermesi arkeologları şaşırttı.

Dailymail'in haberine göre basamaklı piramitin Mısır'daki benzerlerden 1000 yıl daha önce inşa edildiği belirtildi.

 

Piramati geçen yıl bulduklarını ve gizli tuttuklarını söyleyen arkeologlar, şimdi piramitin içinde mezar odası aradıklarını açıkladılar.

Bronz çağına tarihlenen piramitin, Mısır'daki benzeri ile aynı planda yapılması dikkat çekti.

Karaganda Şehir Üniversitesinden arkeolog Viktor Novozhenov, "bu piramidin Saryarke'de yaşayan yerel bir firavun için yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu muhtemelen Geç Tunç Devrinde yaşamış bir kabile lideri olabilir" dedi.

Keşif Karaganda'daki (Saryarkinsky Archeology Institute in Karaganda) Saryarkinski Arkeoloji Enstitüsü bünyesinde Igor Kukushkin  liderliğindeki ekip tarafından yapıldı.

Karaganda SSCB zamanında siyasi isimlerin sürgün edildildiği ("middle of nowhere") hiç bir yerin ortası  yani türkçedeki tam karşılığı ile Fizan'ın dibi anlamına gelen bir yerdi.

Bu keşif, Kazakistan'daki kültür tarihinin sanıldığından daha derin gerçekler içerdiğini gösteriyor.

Arkolog Viktor Varfolormeev mezar piramitin  Kazakistan yakınlarındaki Talda nehrinin sağ kıyısında yer alan Shet ilçesinde bulunduğunu belirtti. Piramidi yaklaşık 27 ayrı bölümden oluştuğu ve mezar odası çapının 7 metre civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirti.

Daha önce Meksika ve Çin'de Mısırdakilere benzer yada farklı formlarda piramitler bulunmuştu, Kazakistanda ilk kez bu tip bir yapıya rastlandı.

Öte yandan piramdin uzun yıllar Türklerin at oynattığı bozkırlarda bulunması, bunu inşa edenlerin Türkler olması ise dünyanın bu muhteşem yapıya ve buluşa soğuk bakmasına neden oluyor.

Böyle bir yapının binde biri değerinde bir eser Avrup'da ortaya çıksaydı dünyada yer yerinden oynardı, öyle değil mi?




Karaganda Neresidir?


Kazakistan’ın en büyük eyaletinin merkezidir. Güneyinde Güney Kazakistan ve Jambul eyaletleri, batısında Aktobe, kuzey doğusunda Pavlodar, kuzey batısında Kostanay, doğusunda Doğu Kazakistan, güney batısında Kızılorda ve güney doğusunda Almaata bölgesi bulunmaktadır.

Karaganda, coğrafi olarak Kazakistan’ın merkezinde yer alır ve yaklaşık olarak tüm Kazakistan’ın 1/7 ‘sini kaplar. Ortalama yükselti 400-600 metre arasında değişmektedir. En yüksek dağı Kızıl Ray 1.566 metre, Kent 1.469 metre, Karkaralı 1.403 metre, Ko 1.366 metre ve Ulutau 1.300 metre. En uzun nehirleri Nur 978 km, Sarı Su 769 km’dir. En büyük göl ise Balkaş Gölü’dür.

 

2006 tarihli sayıma göre nüfusu 446.200 olup, Almaata, Astana ve Çimkent’ten sonra Kazakistan’ın en büyük 4. kenti durumundadır.


Yorumlar (0)