Engin Arık Kimdir?
Engin Arık (14 Ekim 1948 - 30 Kasım 2007)

Türkiye'nin enerji sorununu toryum ile gidermeyi amaçlayan fizikçimizdir.

Engin Arık, deneysel yüksek enerji fiziği alanında Pittsburgh Üniversitesi'nde 1971'de yüksek lisans 1976'da doktora yaptı. 1976-1979 doktora sonrası araştırmacı olarak Londra Üniversitesi ve Rutherford Laboratuvarları'nda hidrojen hedef üzerine yollanan pion demeti ile dışsal delta oluşumlarını inceleyen deneylerde yer aldı. Aynı zamanda Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi'nin de yürütücülüğünü yapan Arık, CERN'de Türk bilim adamlarının oluşturduğu takımın başında bulundu. 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta'daki uçak kazasında yaşamını yitirdi.

Yalnızca deneysel yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla sınırlı kalmayan Arık, Türkiye'de çok önemli yatakları bulunan toryumun enerji sorununa temiz ve tutumlu bir çözüm olabileceği ve olması gerektiği yönündeki görüşleri ve çalışmalarıyla tanındı.

Engin Arık, şöyle demişti: "Bildiğim kadarıyla, toryumun 21. yüzyılın en stratejik maddesi olması büyük bir olasılık. Eğer 2005 yılına kadar yapılması planlanan yeni tip nükleer enerji santralleri gerçekleşirse, toryum bir numaralı element olacak. Çünkü yeni tip reaktörlerde yakıt olarak kullanılacak. Eğer biz toryum ile elektrik enerjisi üretebilmek olanağına kavuşursak, bu trilyonlarca varil petrole eş değerde bir enerji kaynağı olacak."

Yorumlar (0)